Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός ΚΘΒΕ 2011-2012...
Βασιλικό Θέατρο • «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μια παράσταση-σταθμός για το ελληνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Μουσική σύνθεση και μουσική διεύθυνση επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος. (Νοέμβριος 2011- Ιανουάριος 2012). Αμέσως μετά, η παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. θα μεταφερθεί στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα, για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων. • «Ζορμπάς», το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Χρύσα Παπά. (Αρχές Μαρτίου 2012- τέλος Μαΐου 2012) • «Ο Κήπος του Προφήτη» - Χοροθέατρο Κ.Θ.Β.Ε. Ένα μικτό θέαμα με χορευτές και μουσικούς βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Λιβανέζου ποιητή Khalil Gibran, το οποίο παρουσιάστηκε ως work in progress τον Μάϊο, από το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε., σε χορογραφία sinequanon, τώρα σε ολοκληρωμένη μορφή. ( 25 Ιανουαρίου- 5 Φεβρουαρίου 2012) Παιδική Σκηνή • «Ντενεκεδούπολη», της Ευγενίας Φακίνου με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη. (Αρχές Οκτωβρίου 2011- τέλος Φεβρουαρίου 2012). Αμέσως μετά, το έργο θα μεταφερθεί στο Θέατρο Badminton στην Αθήνα για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων. • «Πήτερ Παν» του Τζέιμς Μπάρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον ρόλο του Κάπταιν Χουκ. Η παράσταση θα παρουσιαστεί μετά τη λήξη της «Ντενεκεδούπολης» και θα επαναληφθεί το φθινόπωρο, καθώς θα αποτελέσει το εναρκτήριο παιδικό έργο της επόμενης περιόδου. Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών • «Άγαμοι Θύται… στο Δημόσιο», σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Μια σατιρική μουσικο-θεατρική παράσταση με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και την ανατρεπτική ομάδα «Άγαμοι Θύται». ( Αρχές Νοεμβρίου 2011- μέσα Ιανουαρίου 2012) • «Μαντάμ Σουσού», η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του συγγραφέα και σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Φωτεινή Μπαξεβάνη. (Τέλη Ιανουαρίου 2012 – Κυριακή των Βαΐων). Αμέσως μετά, η παράσταση θα μεταφερθεί στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων. Νέο Υπερώο ΕΜΣ
Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα παρουσιαστούν σε ολοκληρωμένη μορφή οι εξής παραστάσεις : • «Λόγος και Σιγή», ΚΑΒΑΦΗΣ - Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, που παρουσιάστηκε με τη μορφή του work in progress την άνοιξη του 2011. • «Οι Στοχαστές του Αόρατου», KHALIL GIBRAN - ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, που παρουσιάστηκε με τη μορφή του work in progress την άνοιξη του 2011. (Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο ( Μέσα Νοεμβρίου-μέσα Δεκεμβρίου 2011). • «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκη. Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική: Σαββίνα Γιαννάτου. (Έναρξη: τρίτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2011) . • «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ, σε διασκευή Paul Stebbings και Phil Smith. Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, σκηνοθεσία Γιάννης Παρασκευόπουλος, μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος. (Αρχές Φεβρουαρίου 2012- Κυριακή των Βαΐων). Πρόκειται για ένα ιδιότυπο λιμπρέτο που μέρος του επενδύθηκε με μουσική από τους John Kenny και Paul Flush για να παρουσιαστεί αρχικά από το «American Drama Group Europe» και το «TNT Music Theatre Britain». • «Άννα Καρένινα», του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. ( Μέσα Απριλίου- τέλος Μαΐου 2012).
Μονή Λαζαριστών, Λαϊκή Σκηνή – Σκηνή Σωκράτης Καραντικός • «Λωξάντρα» ( Επανάληψη) της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο της Λωξάντρας η Φωτεινή Μπαξεβάνη. (Αρχές Οκτωβρίου 2011, για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων).
Νεανική Σκηνή • «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. (Έναρξη: τρίτο δεκαήμερο Οκτωβρίου 2011).
Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο) • “Χώρος Δράσης-Νon Stop” , ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης», που μέχρι τώρα γινόταν την άνοιξη, διευρύνει την λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες της Πειραματικής Σκηνής στους νέους ανθρώπους, όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στόχος του είναι να γίνει, μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, ένας ανοιχτός χώρος έκφρασης δημιουργών και ομάδων, φοιτητικών, μαθητικών και εναλλακτικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, κατά κύριο λόγο, που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, το hip hop, τα ακροβατικά, το video art και οποιαδήποτε άλλη μορφή σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας,
Κλιμάκιο Μακεδονίας – Θράκης • «To τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή. Έναρξη περιοδείας: αρχές Μαρτίου του 2012.
Ένωση Θεάτρων της Ευρώπης. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζοντας την ενεργό συμμετοχή του στην Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, προγραμματίζει δύο παραγωγές στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγρά Σύνορα» (Liquid Frontiers): • «Το Πέρασμα». Πρόκειται για μια παράσταση που φέρνει αντιμέτωπες αληθινές εμπειρίες μεταναστών στο «πέρασμά» τους προς ένα ασφαλές καταφύγιο και μια νέα ζωή, με εικόνες – «λήμματα λυμάτων» του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. • «Κιβωτός». Πρόκειται για πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. σε συνεργασία με τους καθηγητές τους αλλά και με την ελεύθερη επικοινωνία με το κοινό. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ανάδειξη των επιτευγμάτων του ανθρώπινου πολιτισμού που θα διασώζονταν από έναν σύγχρονο κατακλυσμό. Το πρόγραμμα «Υγρά Σύνορα» υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Πολιτισμός» από τα εξής θέατρα – μέλη της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης: το “Piccolo Teatro - Teatro d'Europa” στο Μιλάνο (Ιταλία), το θέατρο “Bulandra” στο Βουκουρέστι (Ρουμανία), το “Teatro Garibaldi” στο Παλέρμο (Ιταλία), το “Théâtre Nanterre Amandiers” στο Παρίσι (Γαλλία) και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη (Ελλάδα).
Η τελική παρουσίαση του προγράμματος θα γίνει στη Μόσχα τον Μάρτιο του 2012, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης.
Δράσεις • Δράση «Ζ»: Το έργο «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο του 2011, αναβλήθηκε, ύστερα από επιθυμία της οικογένειας του Γρηγόρη Λαμπράκη, με στόχο να παρουσιαστεί το 2012, για να συμπέσει με τα 100 χρόνια από την γέννησή του αλλά και με τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Η δράση «Ζ» θα παρουσιαστεί στους αυθεντικούς χώρους ακολουθώντας τη χρονική αλληλουχία των γεγονότων. • «Πρώτη Γραφή». Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων ταλέντων και δημιουργικών δυνάμεων, θεσπίζει, στο πλαίσιο της «Πρώτης Γραφής», την παρουσίαση στο κοινό για πρώτη φορά κειμένων νέων συγγραφέων με τη μορφή δραματοποιημένου αναλογίου. • Συνεχίζεται το «Θέατρο στα Καφέ», «Εκείνος και… Εκείνος», σε κείμενα του Κώστα Μουρσελά. • Συνεχίζεται το «Θέατρο Κατ’Οίκων» το οποίο διευρύνει τη σύνθεση και τη δράση του, με προσωπικές επισκέψεις σε μεμονωμένα άτομα που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην θεατρική πράξη καθώς και σε ευπαθείς ομάδες. Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, το Κ.Θ.Β.Ε. συνεργάζεται με τους εξής φορείς: Δήμος Συκεών (φροντίδα ηλικιωμένων ατόμων), Δήμος Θεσσαλονίκης (σε συνεργασία με την υπηρεσία «Φροντίδα στο σπίτι»), Δήμος Καλαμαριάς (σε συνεργασία με την υπηρεσία «Φροντίδα στο σπίτι»), Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (ΕΕΝΑΣΔ), Ερυθρός Σταυρός – παιδιά ΑΜΕΑ, Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας Άγιος Παντελεήμων, Σωφρονιστικό Ίδρυμα Διαβατών- Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, Φυλακές Κασσάνδρας & Γρεβενών – πρόγραμμα απεξάρτησης Κ.Ε.Θ.Ε.Α., Θεραπευτική Κοινότητα Ιθάκη, ΚΑΠΗ Παλαιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης «Ανάπλαση», Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ.-Οικοτροφείο Ειρμός. • Συνεχίζονται, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δράσεων, οι μουσικο-θεατρικές παραστάσεις “Pigs”, από τον ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι», στη μουσική σκηνή “Γαία Live” και την επόμενη χρονιά. • Συνεχίζονται τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Κ.Θ.Β.Ε. σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε Παιδιατρικές Κλινικές. Συνεχίζονται δε, τα μαθήματα ορθοφωνίας – αγωγής του λόγου σε δημοσιογράφους, τα οποία έχουν επεκταθεί στους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. • Συνεχίζεται η συνεργασία του Χοροθεάτρου και των ηθοποιών του Κ.Θ.Β.Ε. με δρώμενα στα 5 Μουσεία της πόλης. • Συνεργασία με την οργάνωση «Make a wish», για την διοργάνωση δράσεων που αφορούν στην εκπλήρωση επιθυμιών παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας
|