«Έαρ» Βικτώριa - Κίνημα Ελληνικού Έργου Θέατρο - Λογοτεχνία – Ποίηση – Μουσική Υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μεταφραστών Η εποχή αλλάζει και το όραμα μας οδηγεί σε μια θεατρική «άνοιξη», ως το ισχυρότερο κίνητρο για την προσπάθεια μας. Μια προσπάθεια συλλογική στη βάση της με κινητήρια δύναμη την ελπίδα, την εμπειρία, την αντικειμενική κρίση, τη σκληρή δουλειά, τη γόνιμη συνεργασία, τη γνώση και τη δράση. Στόχος μας είναι η ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, λογοτεχνίας και ποίησης με δυναμική εξέλιξης και καρποφορίας στο παγκόσμιο θεατρικό στερέωμα.
Έχουμε υπηρετήσει το «Ελεύθερο Θέατρο» διαγράφοντας έναν κύκλο μέσα από αντιξοότητες και προκλήσεις. Με την πίστη στην προσπάθεια μας, την αγάπη και το σεβασμό στην Τέχνη, στο Θέατρο και στο κοινό που όλα αυτά τα χρόνια μας στήριξε και παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τοποθετήσαμε όλες μας τις δυνάμεις και τα όνειρα σε μια καινούρια στέγη, το «Έαρ» Βικτώρια, έναν χώρο έκφρασης όλων των μορφών Τέχνης με ορίζοντα το Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο.
Κοιτίδα του ευρωπαϊκού θεάτρου ήταν το Θέατρο του Διονύσου, χτισμένο σε έναν ιερό χώρο κι αφιερωμένο στο Βάκχο. Στο πλαίσιο των δραματικών αγώνων, χορηγοί, ποιητές και υποκριτές διαγωνίζονταν για το πρώτο βραβείο το οποίο τους εξασφάλιζε τεράστιο κύρος και βαθύτατη εκτίμηση στα μάτια των πολιτών . Ήταν μια γιορτή, υπόθεση της πολιτείας, με διαστάσεις πολιτικές, κοινωνικές και διδακτικές για την αθηναϊκή δημοκρατία και τους θεσμούς της σε μια ιστορική περίοδο όπου στην καθημερινότητα του απλού πολίτη μπορούμε να βρούμε αντιστοιχίες και σημεία κοινά με τη σύγχρονη ζωή. Στεκόμαστε στην αναφορά αυτή και θεμελιώνουμε το όραμα μας στη βάση της για μια διαδρομή που θα αναδείξει και τιμήσει την ελληνική τέχνη.
Το κέντρο της πόλης είναι ο πυρήνας της κι εμείς επιλέξαμε αυτόν για το ξεκίνημα μας σε ένα χώρο που επαναλειτουργεί σα να θεμελιώθηκε από την αρχή. Δημιουργήσαμε δύο Θεατρικές Σκηνές. Την Κεντρική Σκηνή και τη Δεύτερη Σκηνή:
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ Η Κεντρική Σκηνή θα απευθύνεται στο κοινό με έργα σύγχρονα, επιλεγμένα από το ελληνικό ρεπερτόριο με οπτική και ιδέες που θα ακουμπούν στο παρόν, έχοντας πάντα σαν κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της ελληνικής έκφρασης και δραματουργίας.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ Η Δεύτερη Σκηνή απευθύνεται στους ίδιους τους εκφραστές, νέους έλληνες καλλιτέχνες (Ηθοποιούς – Σκηνοθέτες – Συγγραφείς) που με την συνεργασία τους θα μπορούν να παρουσιάζονται έργα και παραστάσεις κυρίως του ελληνικού αλλά και του διεθνούς ρεπερτορίου δίνοντας αυτή τη φορά έμφαση στην αισθητική και εκφραστική δύναμη του έμψυχου δυναμικού που υπηρετεί το θέατρο στη χώρα μας. Η Δεύτερη Σκηνή θα έχει εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με την Κεντρική Σκηνή ενώ παράλληλα θα μπορεί να φιλοξενεί ποιητικές βραδιές με αναγνώσεις αλλά και βραδιές μελοποιημένης ποίησης, παρουσιάσεις συγγραφέων και των νέων εκδόσεων τους καθώς και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό των αναγνωστών, στα πλαίσια της προσέγγισης και του διαλόγου μεταξύ θεάτρου, ποίησης, λογοτεχνίας και μουσικής.
Προγραμματισμός 2017- 2018
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ • «Το αμάρτημα της μητρός μου» Γεωργίου Βιζυηνού, σε σκηνοθεσία Ηλία Λογοθέτη, με τους Ηλία Λογοθέτη, Μαρία Ζαχαρή Ιωάννα Δαρμή και Σάββας Σουρμελίδη. Για ενδέκατη συνεχή χρονιά και καθώς συμπληρώθηκαν εκατόν είκοσι χρόνια από το θάνατο του Γεωργίου Βιζυηνού, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας, το πρώτο διήγημα του το οποίο δημοσιεύθηκε στην Εστία το 1883, παραμένει συγκλονιστικό. Παρουσιάζεται χωρίς καμία απολύτως αλλαγή στη γλώσσα ή περικοπή του κειμένου. Έργο αριστουργηματικό, γραμμένο από ένα μέγιστο συγγραφέα που πίστευε ότι το ζήτημα της γλώσσας «το περί νεοελληνικής γλώσσης ζήτημα είναι ουσιωδέστερον ακόμη και αυτού του ανατολικού ζητήματος» για το Έθνος μας. Έναρξη παραστάσεων στις 28 Ιανουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00. Την παράσταση θα διαδεχτεί «Το γαμήλιο εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη.
• «Η Φόνισσα» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαϊδη, με τους Γιάννη Νικολαϊδη, Φωτεινή Φιλοσόφου, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Βούλα Κώστα και Θοδωρή Προκοπίου. Το πιο αντιπροσωπευτικό ίσως έργο του Παπαδιαμάντη, χαρακτηρισμένο από τον ίδιο ως «κοινωνικό μυθιστόρημα» επιστρέφει στην Αθήνα, κατόπιν μιας μεγάλης περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, στο «Έαρ» Βικτώρια. Η ιστορία της Φραγκογιαννούς, μιας φιγούρας τραγικής με προεκτάσεις ηθικές , κοινωνικές και φιλοσοφικές που ακροβατεί ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, σε μια παράσταση πρόκληση για τους δημιουργούς της όπου ο μοναχικός αναγνώστης, υποκαθίσταται από το συλλογικό κοινό, το οποίο μετέχει, συνεργεί και συν-τελεί στα δρώμενα. Έναρξη παραστάσεων στις 8 Φεβρουαρίου, και κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00. • «Οι ζωντανές ζωγραφιές του Λευκάδιου Χέρν» σε κείμενο και σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη. Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο του Έλληνα Εθνικού συγγραφέα της Ιαπωνίας. • «Λόγος Αγγέλου» σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη. Μια παράσταση για τη ζωή και το έργο του ποιητή Άγγελου Σικελιανού. • «Σας αρέσει ο Μπράμς» Μάρως Δούκα, σε σκηνοθεσία Κυριάκου Κατζουράκη, με την Κάτια Γέρου.
Μουσική παράσταση με επίκεντρο την μελοποιημένη ποίηση του ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΗ • «Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι» Κατερίνας Αγγελάκη – Ρούκ σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, με την Γεωργία Ζώη και τον Γιάννο Θεοδούλου. Με τη συμμετοχή της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη – Ρούκ επι σκηνής. Το πιο πρόσφατο έργο της σπουδαίας ποιήτριας, ένα κείμενο αυτοαναφορικό, με πρωταγωνιστές την ίδια, το χρόνο και την τέχνη της ποίησης, παίρνει θεατρική πνοή και «συνομιλεί» με το κοινό. Έναρξη στις 2 Φεβρουαρίου και κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00. • «Άστεγος ο Μέγας» Νάνου Βαλαωρίτη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Φαλκώνη, με τον Γιώργο Χριστοδούλου, τη Δήμητρα Ζέρβα και τον Γιάννο Θεοδούλου. Ως εκφραστής του μεταπολεμικού μοντερνισμού, όπως έχει χαρακτηριστεί, ο Νάνος Βαλαωρίτης συνθέτει ισότιμα εντός των έργων του την ποίηση, την πεζογραφία και τη δοκιμιογραφία αναδεικνύοντας συχνά την υπερρεαλιστική θεατρικότητα του καθημερινού λόγου. Με το «Άστεγος ο Μέγας», γραμμένο το 2004, μας απευθύνει με δυνατή φωνή το επίκαιρο και διαχρονικό του σχόλιο για όσα συμβαίνουν και ιστορικά θα συνεχίσουν να επαναλαμβάνονται… Έναρξη στις 4 Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21.00.
Αφιερωματικές Τετάρτες Μια συνήθεια που ξεκινά για να γίνει θεσμός είναι οι Αφιερωματικές Τετάρτες… Βραδιές αφιερωμένες στα κείμενα και τους δημιουργούς τους, ποιητές και συγγραφείς, με αφορμή τις παρουσιάσεις των έργων τους, με τη σκέψη να θεμελιωθεί από τη βάση του ένας ουσιαστικός διάλογος με το κοινό μέσω ανοιχτών συζητήσεων, προβολών και αναγνώσεων. Αναλυτικά: 1η Φεβρουαρίου: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Ιατρόπουλο 8η Φεβρουαρίου: Αφιέρωμα στην Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ 15η Φεβρουαρίου: Αφιέρωμα στο Νάνο Βαλαωρίτη 22η Φεβρουαρίου: Αφιέρωμα στον Γεώργιο Βιζυηνό
Επόμενες συνεργασίες: Γιώργος Μανιώτης, Παναγιώτης Μέντης, Γιάννης Τσίρος και Βασίλης Κατσικονούρης
Επόμενες παραγωγές: «Η κοκώνα η Σμαρώ» και «Το κούτσουρο» Νάνου Βαλαωρίτη, σε ένα επί σκηνής αφιέρωμα για τον ποιητή. «Το μπουφάν της Χάρλεϋ» και «Ο Μάκης» Βασίλη Κατσικονούρη. «Το γαμήλιο εμβατήριο» του Άγγελου Τερζάκη. «Οι γειτόνισσες» του Παντελή Χόρν. «Η κληρονομιά της Τσάτσας» του Γεράσιμου Σπαταλά (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 1930). «Η διαθήκη της κυρά Σουλτάνας» του Πάνου Βλάχου. «Περι παρασίτου» του Λουκιανού. «Το παράπονο ενός νεκροθάφτου» του Εμμανουήλ Ροϊδη. «Όταν ο Μπέκετ ζωγράφισε τον Πίντερ» του Γιάννη Φαλκώνη.
Μουσικές Τετάρτες Από τον Ιανουάριο του 2017 στη Δεύτερη Σκηνή του «Έαρ» Βικτώρια οι Τετάρτες, θα είναι Μουσικές! Ξεκινώντας από συναυλίες με αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και φτάνοντας στη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία, πάντα με φυσικό ήχο, οι καλλιτέχνες θα συνομιλούν άμεσα με το κοινό τους δημιουργώντας μουσικές παραστάσεις που θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς για τις βραδιές στην πόλη. Το Έαρ Βικτώρια θεμελιώνεται στην ανάγκη μας για παραστάσεις με τη σφραγίδα της ποιότητας στη σύλληψη και την πραγματοποίηση τους, με κατεύθυνση συγκεκριμένη και με την ελπίδα να καλύψουμε τις προσδοκίες ενός κοινού ενήμερου πολιτιστικά, με απώτερο σκοπό να μεταδώσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους και νέες τη χαμένη, ίσως, πίστη στην ελληνική τέχνη.
Πιστεύουμε σε μια άρτια Τέχνη που μπορεί μέσω της έμπνευσης και της ανθρώπινης δημιουργίας, να προσφέρει σε όλους μαζί και στον καθένα ξεχωριστά, ότι αναζητά. Σας καλούμε «συνοδοιπόρους» σε αυτή τη μεγάλη για εμάς προσπάθεια και προσδοκούμε την καρποφορία της.
Διεύθυνση Θεάτρου: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Καλλιτεχνικός Διευθυντής: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΑΛΚΩΝΗΣ Υπεύθυνη Θεάτρου: ΡΑΝΙΑ ΜΑΡΓΑΡΩΝΗ Εισηγητής Δραματολογίου: ΗΛΙΑΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ Αρχιτεκτονική Επιμέλεια – Μελέτη, Ηθοποιός: ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΩΗ Εικαστική Επιμέλεια, Ηθοποιός: ΜΑΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ Επιμέλεια - Σχεδιασμός Φωτισμού Θεάτρου: ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ Σχεδιασμός Φωτισμών Παραστάσεων: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ Ηλεκτρολόγοι – Συνεργάτες: ΚΩΣΤΑΣ ΧΛΙΔΑΣ ΣΑΒΒΑΣ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ
Το λογότυπο του «Έαρ» Βικτώρια από έργο του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου |