Specials
Recent News
Ξέφρενο γλέντι Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 18 Φεβρουάριος 2012 08:23

158094_331429106901531_2145892318_n

 

 

ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΩΡΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012 / LIVE @ ΜΥΛΟΣ CLUB

Τα ΧΑΛΚΙΝΑ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ του Αλέξανδρου Ζώρα για μια και μοναδικη εμφανιση την Δευτέρα 20 Φεβρουαριου, στο club του Μυλου.

Χάλκινοι ήχοι, ένταση, εκρηκτικός ρυθμός είναι κάποια από τα στοιχεία μιας μπάντας με Χάλκινα πνευστά. Ήχοι, ένταση και ρυθμοί που συνοδεύουν και συνυπάρχουν καθημερινά με την ζωή τα γλέντια την παράδοση της κέντρο-δυτικής Μακεδονίας.

Κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια και νταούλια είναι μερικά από τα όργανα που συνθέτουν αυτό το μοναδικό ηχόχρωμα, όπως διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε από της αρχές του αιώνα στην Μακεδονία αλλά ιδιαίτερα στην πόλη της Γουμένισσας, γενέτειρας εκατοντάδων λαϊκών οργανοπαιχτών σήμερα.

Τα "Χάλκινα της Γουμένισσας του Αλέξανδρου Ζώρα" είναι η πιο γνωστή μπάντα της περιοχής που με το μεράκι και το ταλέντο των μουσικών που την απαρτίζουν, αποτελεί γνήσιο

και σημαντικό εκφραστή της μουσικής παράδοσης της κέντρο-δυτικής Μακεδονίας.

Ο Αλέξανδρος (Αλέκος) Ζώρας, γεννήθηκε το 1966 στην Γουμένισσα του Κιλκίς. Είναι γόνος μεγάλης μουσικής οικογένειας της περιοχής.

Ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία με την μουσική συνοδεύοντας τον πατέρα του Βοζίκη

(Μανώλη) σε διάφορες εκδηλώσεις όπως γάμους και πανηγύρια, όπου και πήρε τα πρώτα του μαθήματα στο κλαρίνο.

Ο πατέρας του είναι ένας από τους παλιούς οργανοπαίχτες της Γουμένισσας που μετεπήδησαν από το ζουρνά στο κλαρίνο. Σήμερα παίζει κυρίως νταούλι.

Ο Αλέξανδρος Ζώρας διδάσκει παραδοσιακό κλαρίνο σε διάφορες σχολές και συλλόγους. Εκτός από κλαρίνο παίζει επίσης ακορντεόν καβάλι και διάφορα κρουστά.

MORE INFO

Η εμφάνιση των χάλκινων πνευστών και η ένταξη τους στις λαϊκές παραδοσιακές ορχήστρες, τόσο στην περιοχή της Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας αλλά και του ευρύτερου Βαλκανικού χώρου, τοποθετείται στίς αρχές του 20ού αιώνα. Πιθανολογείται οτι προέκυψε από την διάλυση των τουρκικών μουσικών τμημάτων κατά την απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912. Με το ιδιαίτερο χρώμα και τον εκρηκτικό ήχο τους εκτόπισαν σιγά σιγά τα παλαιότερα όργανα όπως ο ζουρνάς,

η γκάιντα, οι φλογέρες και τα καβάλια και καθιερώθηκαν στην περιοχή.

Στην περιοχή της Γουμένισσας, αν και χρησιμοποιήθηκαν πιο αργά από οτι στην Δυτική Μακεδόνια, δημιουργήθηκε μεγαλύτερη παράδοση. Παράδοση που περνάει από γενειά σε γενειά.

Η πόλη είναι γενέτειρα εκατοντάδων μουσικών και λαικών οργανοπαιχτών, διαφόρων οργάνων όπως κλαρίνα, τρομπέτες, τρομπόνια, ευφώνια, σαξόφωνα νταούλια, τύμπανα και γκράν κάσα. Όλοι αυτοί αποτελούν των πυρήνα σε διάφορα μουσικά σχήματα σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως γάμους, πανηγύρια κλπ.

Η ονομασία Χάλκινα της Γουμένισσας δόθηκε για πρώτη φορά στην μπάντα του Αλέξανδρου Ζωρα σε μια συνεργασία με την Δήμητρα Γαλανή στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τότε το σχήμα έχει καθιερωθεί λαμβάνοντας μέρος σε συναυλίες με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως ο Μανώλης Μητσιάς, σε μουσικές εκδηλώσεις, σε διεθνή αλλά και εγχώρια φεστιβάλ με χορευτικά συγκροτήματα.

Τα Χάλκινα του Αλέξανδρου Ζώρα με βασικό πυρήνα την οικογένεια Ζώρα και σε συνεργασία με διάφορους άλλους μουσικούς, έχουν εμφανιστεί σε σημαντικούς χώρους όπως το Ηρώδειο και το Μέγαρο Μουσικής.

To 2004 η μπάντα του Αλέξανδρου Ζώρα ήταν υποψήφια στα μουσικά βραβεία Αρίων στην κατηγορία παραδοσιακής μουσικής. Έχουν ηχογραφήσει πολλές παραγωγές και έχουν εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ MAD.GR

MAD.TV!