Specials
Recent News
Νέο πρόγραμμα στο ΜΜΘ Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 17 Ιανουάριος 2013 09:03

 

Συνεχίζοντας τη δυναμική πορεία της προηγούμενης καλλιτεχνικής περιόδου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζει -για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013- ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πολυσυλλεκτικό γεμάτο εκπλήξεις, που αντιστέκεται στις τεράστιες δυσκολίες της εποχής προτείνοντας ταυτόχρονα «φρέσκιες» συνεργασίες.Νέες εφαρμογές για κινητά και νέες τιμές για όλους...



Η σειρά ΜΕΤ LiveinHDσυνεχίζεται και φέτος με μια σειρά εκπληκτικών παραστάσεων. Οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Antenna Group, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Στις 19 Ιανουαρίου θα προβληθεί η όπερα του DonizettiMariaStuarda (Μαρία Στουάρντα). Ο David McVicar, ο οποίος την περασμένη σεζόν σκηνοθέτησε την πρεμιέρα της Άννα Μπολένα στη ΜΕΤ, σκηνοθετεί και την πρεμιέρα της δεύτερης όπερας του Donizetti στην περίφημη τριλογία της ιστορίας των Τυδώρ. «Οι τρεις όπερες του Donizetti για τους Τυδώρ είναι πολύ διαφορετικές σε τόνο, κλίμα και μουσικό περιεχόμενο», λέει ο McVicar. «Στη 'Μαρία Στουάρντα', μια όπερα εντελώς διαφορετική από την 'Άννα Μπολένα' που παρουσιάσαμε πέρυσι με μεγάλη ιστορική ακρίβεια, προτιμήσαμε ένα οπτικό στυλ πιο ελεύθερο. Αντί ν’ αντανακλά την ιστορία, αντανακλά τη ρομαντική φύση αυτής της ανάπλασης της ιστορίας και τη μαγευτικό ρομαντικό ιδίωμα της μουσικής του Donizetti». Η Joyce DiDonato ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της τολμηρής Μαρίας, της βασίλισσας των Σκότων, ενώ η νοτιοαφρικανή σοπράνο Elza van den Heever κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στο ρόλο της τρομερής αντιπάλου της Μαρίας, της βασίλισσας Ελισάβετ της Α’. Ο Maurizio Benini διευθύνει μια διανομή που περιλαμβάνει και το Francesco Meli στο ρόλο του κόμη του Λίστερ, τον Joshua Hopkins στο ρόλο του Σέσιλ και το Matthew Rose στο ρόλο του Τάλμποτ.
 

Στις 16 Φεβρουαρίου ο ανερχόμενος Ιταλός μαέστρος Michele Mariotti διευθύνει τη νέα πρεμιέρα του Rigoletto, σε μια διαφορετική σκηνοθετική οπτική από τον βραβευμένο με «Tony» σκηνοθέτη Michael Mayer. Η προσέγγιση του Mayer –που πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ- μεταφέρει την ιστορία από την Ιταλία του 16ου αιώνα στο Λας Βέγκας του 1960, με μια διανομή στην οποία πρωταγωνιστούν ο Željko Lučić στον ομώνυμο ρόλο, η Diana Damrau στο ρόλο της κόρης του, Τζίλντα, ο Piotr Beczala στο ρόλο του Δούκα της Μάντουας, ο Štefan Kocán στο ρόλο του φονιά Σπαραφουτσίλε και η Oksana Volkova στο ντεμπούτο της στη ΜΕΤ, στο ρόλο της γοητευτικής Μανταλένα, αδελφής του Σπαραφουτσίλε. «Προσπάθησα να φανταστώ έναν πιο πρόσφατο κόσμο, που να συλλαμβάνει την παρακμή του παλατιού του Δούκα όπου οι πάντες κυνηγούν την εξουσία, το χρήμα και την ομορφιά», λέει ο Mayer. «Το Λας Βέγκας του ’60 είναι ένας τέτοιος κόσμος, όπου μια φάρσα μπορεί να μετατραπεί σε τραγωδία – αυτή είναι η επιτομή των γεγονότων που συμβαίνουν στο Ριγκολέτο».

Ο Jonas Kaufmann πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ με τον Parsifal τουWagnerστις2 Μαρτίου 2013. Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Daniele Gatti και τη σκηνοθεσία ο διάσημος σκηνοθέτης του κινηματογράφου και του λυρικού θεάτρου François Girard, ο οποίος κάνει επίσης το ντεμπούτο του στη ΜΕΤ. «Ο Πάρσιφαλ δεν είναι απλώς μια όπερα –είναι μια αποστολή. Στο τέλος της ζωής του ο Wagner προσπαθούσε να συμβιβάσει όλες τις όψεις της πνευματικότητάς του. Είναι ένα ιερό κείμενο στην ιστορία της μουσικής», λέει ο Girard. Η διανομή περιλαμβάνει την Katarina Dalayman στο ρόλο της Κούντρι, της μυστηριώδους γυναίκας που δελεάζει τον Πάρσιφαλ, τον Peter Mattei στο ντεμπούτο του στο ρόλο του Άμφορτας, του βασιλιά των Ιπποτών του Αγίου Δισκοπότηρου, το René Pape σε έναν από τους μεγαλύτερους ρόλους του, αυτόν του σοφού γέρο-ιππότη Γκούρνεμαντζ, και τον Evgeny Nikitin στο ρόλο του μάγου Κλίνκσορ.
 
           

H λυρική όπερα FrancescadaRimini, έργο του Zandonai, επιστρέφει στη ΜΕΤ σε μια σύγχρονη αναβίωσή της μετά από 25 χρόνια στις 16 Μαρτίου 2013. Την πληθωρική και ρεαλιστική σκηνοθεσία υπογράφει ο Piero Faggioni. Ο Marco Armiliato διευθύνει την Eva-Maria Westbroek στον ομώνυμο ρόλο μιας ευγενούς που εξαπατάται και παντρεύεται τον κτηνώδη Τζαντσότο (τον οποίο ερμηνεύει ο Mark Delavan) αντί για τον πραγματικό αγαπημένο της, τον Πάολο (που ερμηνεύει ο Marcello Giordani). Ο Robert Brubaker κρατά το ρόλο του επίβουλου Μαλατεστίνο, που με τη ζήλια του προκαλεί ένα φόνο.
 
           

Στις 27 Απριλίου, τέλος, θα προβληθεί η δεύτερη νέα παραγωγή του David McVicar γι’ αυτή τη σεζόν, που είναι μια δυναμική σκηνοθεσία του Ιουλίου Καίσαρα του G.F. Händel. Πρόκειται για μια επιτυχία του Φεστιβάλ του Γκλίντεμπουρν του 2005, που συνδυάζει στοιχεία του μπαρόκ θεάτρου και του βρετανικού ιμπεριαλισμού του 19ου αιώνα και σκοπό έχει να τονίσει τα βασικά θέματα της όπερας: τον έρωτα, τον πόλεμο και το χτίσιμο μιας αυτοκρατορίας. «Ο Ιούλιος Καίσαρ είναι μια όπερα-καλειδοσκόπιο, μια μισοκωμική-μισοτραγική περιπετειώδης ιστορία. Παρακολουθούμε έρωτες, στιγμές πολιτικών συναλλαγών, περίπλοκων οικογενειακών σχέσεων, καθώς και πραγματικό συναίσθημα και τραγωδία», λέει ο McVicar. «Είναι ένα θαύμα και μου έδωσε τη δυνατότητα να εκφράσω όλα όσα θεωρώ σημαντικά για τη όπερα». Ο David Daniels κρατάει τον ομώνυμο ρόλο απέναντι στη Natalie Dessay που κάνει το ντεμπούτο της στη ΜΕΤ στο ρόλο της σαγηνευτικής Κλεοπάτρας. Η Alice Coote τραγουδάει το ρόλο του Σέστου, η Patricia Bardon της Κορνηλίας, ο Christophe Dumaux του Πτολεμαίου και ο Guido Loconsolo του Ακύλα στο ντεμπούτο του στη ΜΕΤ.
 
 
 
Μετά την πετυχημένη πορεία του Κύκλου Ραντεβού με την όπερα,το Μέγαρο Μουσικής καλωσορίζει με χαρά, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, τη διοργάνωση αυτή στις 19 Ιανουαρίου, 16 Φεβρουαρίου, 16 Μαρτίου και 13 Απριλίου. Πρόκειται για μια σειρά συναντήσεων που φιλοδοξεί να φέρει τη «μάγισσα» των τεχνών κοντά στο κοινό. Η όπερα είναι ένα εξαιρετικά απαιτητικό είδος και ένας νέος τραγουδιστής έχει να διαχειριστεί, εκτός από τις φωνητικές απαιτήσεις του ρόλου του, και πολλά θέματα μουσικής αλλά και ψυχολογικής φύσης, όσον άφορα κυρίως το χαρακτήρα που καλείται να ενσαρκώσει. Μέσα από αυτό το θεσμό η Μαρίνα Βουλογιάννη (εισήγηση-παρουσίαση) και ο Νίκος Ζαφρανάς (πιάνο) ευελπιστούν να πλησιάσουν τους νέους και πολυτάλαντους τραγουδιστές της πόλης μας (και όχι μόνο) και μαζί να βρουν βαθύτερα και πλουσιότερα μονοπάτια προς την υπέροχη και αγαπημένη Τέχνη της Όπερας!

 
 
Στις 26 και 27 Ιανουαρίου το Μέγαρο εγκαινιάζει τη νέα σειρά προβολών Rockin’ Megaronμε την προβολή του ντοκυμαντέρ LedZeppelin: CelebrationDay, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να ζήσει τη μαγική ατμόσφαιρα μιας ιστορικής βραδιάς. Στις 10 Δεκεμβρίου του 2007 οι Led Zeppelin ανέβηκαν στη σκηνή του O2 Arena στο Λονδίνο, προς τιμή του αγαπημένου τους φίλου και ιδρυτή της 'Atlantic Records', Ahmet Ertegun, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή ένα χρόνο πριν. Παρότι υπήρχε ζήτηση για 20 εκατομμύρια εισιτήρια, την πρώτη συναυλία του συγκροτήματος μετά από 27 χρόνια παρακολούθησαν μόνο 18 χιλιάδες θεατές, απολαμβάνοντας ένα set που κράτησε πάνω από δύο ώρες με το χαρακτηριστικό blues-rock ’n’ roll ήχο τους. Η προβολή αυτή πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το TheatricalManagementGroup και το UniversalMusicGroupGreece.

 
 
Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου ο Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου ξεκινά με τους JakobFichertκαιOrpheusSoloists(Ensemble in Residence του Μεγάρου Μουσικής για το 2013). Στο πλαίσιο του εορτασμού των 10 χρόνων από τη δημιουργία του μουσικού σχήματος Orpheus Soloists και των 100 χρόνων από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους Άγγλους συνθέτες, του Benjamin Britten, οι Orpheus Soloists ανοίγουν την αυλαία με το περίφημο PhantasyQuartet του Β. Britten γιαόμποεκαιτρίοεγχόρδων. Το ταξίδι συνεχίζεται με έργα Debussy για φλάουτο, βιόλα και άρπα και Prokofiev για κλαρινέτο, κουαρτέτο εγχόρδων και πιάνο, στο οποίο συμπράττει ο κλαρινετίστας ΣπύροςΛευθεριώτης που βραβεύτηκε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου που διοργάνωσαν οι Orpheus Soloists. Η συναυλία θα κλείσει με ένα από τα γνωστότερα έργα μουσικής δωματίου, το Κουιντέτογιαπιάνοκαικουαρτέτοεγχόρδων του Γερμανού συνθέτη Johannes Brahms, με τον εξαιρετικό JakobFichert στο πιάνο. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά της AkousonClassical.

 
 
Στις 4 Φεβρουαρίου το Μέγαρο Μουσικής εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό με τίτλο Μουσικές Βραδιές στο Μπαρ (Μπαρ Μ2). Η γνωστή για τη γεμάτη ψυχή φωνή της και τη μοναδική σκηνική της παρουσία Εύη Σιαμαντά προτείνει τη μουσική παράσταση Εύη Σιαμαντά Project με βασικό άξονα ένα μουσικό ταξίδι στη «world music». Ο απαιτητικός ακροατής θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει από τη Μεσόγειο (Spanish, Portuguese Ballads, Ελληνική Ανατολή) μέχρι τα jazz clubs του Αμερικανικού Νότου και από τα swing bars του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της Λατινικής Αμερικής (samba, bossa nova, tango). Τα πάντα συμβαίνουν μέσα από αυτοσχεδιαστική διάθεση, συμμετοχή, ιδιαίτερα «ethnic vocals», δεξιοτεχνικές επιδόσεις και αναπάντεχα μουσικά ευρήματα. Πολύτιμοι ξεναγοί του ταξιδιού, οι μουσικοί ΓρηγόρηςΣημαδόπουλος (πιάνο) και ΓιώργοςΣμυρνής (κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο). Η παράσταση Εύη Σιαμαντά Project θα επαναληφθεί τη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013.
 
 
 
Δύο μέρες μετά, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, Η παγωμένη καρδιά των ευτυχισμένων ανθρώπων εγκαινιάζει τον Κύκλο … conPianoforte. Η Κλειώ Δανάη Οθωναίου (αφήγηση), ο Χαράλαμπος Αγγελόπουλος (πιάνο), ο Θανάσης Τριαρίδης (κείμενο) και ο Κώστας Γεράρδος (χορογραφία-χορός) θα παρουσιάσουν ένα διαφορετικό ρεσιτάλ πιάνου με μινιατούρες του ρομαντισμού που περιλαμβάνουν έργα των Schubert, Chopin, Brahms και Liszt.
 
Έναςπεριπλανώμενοςπρίγκιπαςγυρεύειέναμεγάλομυστικόπουθαλυτρώσειτηρημαγμένηχώρατου.Μαζίμεέναντσιγγάνομουσικό,γυρίζει σε μέρη άγνωστα.Όνειραθανάτου,απελπισία,ξόμπλιααρχαίωνεφιαλτών.ΏσπουφτάνουνστηνΠολιτείατωνΕυωδιών.Εκείο πρίγκιπας Ιωάννηςκλέβειμιαπαγωμένηνυχτερίδα. Αυτή ίσωςμπορέσειναοδηγήσειτολαότουστηνευτυχία. Επιστρέφονταςστηχώρατου,οΙωάννηςκηρύσσειτονΚαιρότηςΑιώναςΕυτυχίας.ΗΛυκοφωλιάγίνεται τώρα Ευημερίακαιεγκαθιδρύονταιοιαρχέςτης Ευτυχίας.ΗπριγκίπισσαΆννααυτοκτονείτηνίδιαώραπουηθλίψη,ηνοσταλγίακαιοθάνατοςκαταργούνται.ΜαστηνπραγματικότηταεπιβάλλεταιοπιοαπόλυτοςΘάνατος – ακριβώς γιατί,ότανηευτυχία σού δωρίζεται χωρίς να την κερδίσεις μεαντίτιμοδάκρυα,αίμα,θλίψηκαιθυσία, τότε ισοδυναμείμετηναιωνιότητατουΘανάτου.Ο πρίγκιπας Ιωάννηςκαιολαόςτουείναιπιααπόλυταευτυχισμένοι,αθάνατοι – κιόμωςπιονεκροίαπ’ τουςνεκρούς. Απομένειμόνοένας γέρος τσιγγάνοςπουηκαρδιάτουκαίεισανπυρακτωμένο κάρβουνο...
 
 
 
Οι προβολές στο πλαίσιο του Rockin’ Megaron συνεχίζονται στις 9 και 10 Φεβρουαρίου με τους RollingStones: 50thAnniversaryMarathon. Στο πρώτο μέρος της βραδιάς θα προβληθεί το Crossfire Hurricane, η ταινία του σκηνοθέτη Brett Morgen (2012) που μας ταξιδεύει στο σύνολο της καριέρας του συγκροτήματος, από τη δεκαετία του ’60 μέχρι και σήμερα, μέσα από συναυλίες, συνεντεύξεις, ανέκδοτο αρχειακό υλικό και το συγκρότημα να σχολιάζει όλες τις σκηνές. Δεν πρόκειται για μια απλή ταινία… αυτή είναι η απόλυτη Rolling Stones εμπειρία! Η συνέχεια είναι εξίσου συγκλονιστική, με μια στάση στο 1978, απολαμβάνοντας το γκρουπ επί σκηνής με το SomeGirls:LiveInTexas. Στα πλαίσια της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου SomeGirls, το συγκρότημα έδωσε κάποιες από τις πιο σημαντικές συναυλίες του, παρουσιάζοντας επιτυχίες όπως τα MissYou, BrownSugar, Jumpin'JackFlash, HonkyTonkWomenκ.ά.Η προβολή αυτή πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το TheatricalManagementGroup και το UniversalMusicGroupGreece
 
 
 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμπράττει με το Δήμο Θεσσαλονίκης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού και το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Στις 13 Φεβρουαρίου 2013 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο Με δύναμη από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Ο φορέας αυτός συνεχίζει να εκπέμπει στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, χάρη στο ανθρώπινο δυναμικό του, στους μουσικούς φίλους του, στην πόλη που αγκάλιασε τις εκδηλώσεις του. Στη συναυλία συμμετέχουν οι: ΑθηνάΒρεττού (βιολί), ΓιάννηςΙακωβόγλου (βιολί), ΚωνσταντίνοςΝικολαΐδης (βιολί), ΙάσοναςΓιαγτζόγλου (πιάνο), ΙωάννηςΜπόικος (τούμπα). Εμφανίζονται ακόμη η Χορωδία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης. Τη μουσική διδασκαλία των χορωδιών έχει η Μαίρη Κωνσταντινίδου. Συμμετέχει ηΣυμφωνικήΟρχήστραΔήμουΘεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του ΒλαδίμηρουΣυμεωνίδη.
 
 
 
Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου, ημέρα των ερωτευμένων, το Μέγαρο υποδέχεται το μοναδικό τενόρο AndreaBocelliμε μια ζωντανή μετάδοση της συναυλίας του Passione από την Ιταλία. Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον μεγάλο λυρικό τραγουδιστή σε μια ξεχωριστή συναυλία με τα αγαπημένα του ερωτικά τραγούδια της κλασικής και pop μουσικής δημιουργίας. Η προβολή πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με το TheatricalManagementGroup και το UniversalMusicGroupGreece.
 
Ο Andrea Bocelli γεννήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου του 1958 στην Ιταλία, σε ένα χωριό της Pisa, το Lajatico, με ασθενέστατη όραση. Μέσα σε αμπελώνες και ελαιώνες έκανε τα πρώτα του βήματα. Οι αμπελώνες και το κρασί… ίσως οι μοναδικές εικόνες που καταγράφηκαν στη μνήμη του πριν χάσει οριστικά την όρασή του σε μικρή ηλικία. Η εκπλήρωση του ονείρου, το δυνατό φως της επιτυχίας και η δική του «αλήθεια»... οι εικόνες που πάντα θα περνούν μπροστά από τα μάτια του, τα μάτια της ψυχής, τα μάτια που με αυτά βλέπεις το πραγματικό νόημα της ζωής. Τον ανακάλυψε ο Pavarotti. Αυτός τον συνόδευσε στα πρώτα του βήματα και συνδέθηκε μαζί του με μια βαθιά φιλία που κράτησε μέχρι το θάνατό του. Η αναγνώριση και η καταξίωση ήρθε από τα πρώτα κιόλας βήματα του Bocelli, με το κοινό να παραληρεί για τον τενόρο που τραγουδά με την ψυχή του σύγχρονα και κλασικά τραγούδια που αγγίζουν τις καρδιές όλων.
 
 
 
Tο πρωτοποριακό - για την ελληνική παιδική δραματουργία - θεατρικό έργο Κοντορεβυθούλα... μια ιστορία του σήμερα, θα παρουσιάσει το Μέγαρο Μουσικής σε μια συμπαραγωγή με την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αξάνα. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, ενώ την Πέμπτη 21, Παρασκευή 22 και τη Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 θα υπάρξουν σχολικές παραστάσεις.

Πρόκειται για μια δημιουργία της γνωστής Γαλλίδας μυθιστοριογράφου και θεατρικής συγγραφέως Κλωντίν Γκαλεά (Claudine Galea). Στη δική της Κοντορεβυθούλα η συγγραφέας εμπνέεται από το διάσημο παραμύθι αλλά γράφει για τους μικρούς θεατές ένα ολόφρεσκο, σύγχρονο κείμενο, στο οποίο, μέσα από μία ανάλαφρη ματιά, μιλάει με αισιοδοξία και χιούμορ για θέματα σημαντικά που αφορούν στις σχέσεις των παιδιών με τους γονείς τους. Με ένα δώρο έκπληξη και συντροφιά τις έξι άτακτες αδερφές της, η μικρή Βιολέτα θα οδηγήσει μια πληγωμένη συμμαθήτριά της να ξεπεράσει την αποξένωση, τη σκληρότητα και τη μοναξιά, ενώ επτά μαγικά βότσαλα θα την βοηθήσουν να χαράξει το προσωπικό της μονοπάτι στη ζωή. Σ’ αυτό το ονειρικό ταξίδι όλοι οι ήρωες γεννιούνται μέσα από τη φαντασία της με φαντασμαγορικές εικόνες video art, ήχους και μουσικές. Η παράσταση συνοδεύεται από ένα θεατρικό-παιδαγωγικό παιχνίδι που προηγείται, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μικροί θεατές ανακαλύπτουν τα μηνύματα του έργου.
 

Η μετάφραση είναι της Δήμητρας Κονδυλάκη, η σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, η σκηνοθετική επιμέλεια εικόνας του AlessandroSpiliotopulos, η σκηνογραφική επιμέλεια του Βασίλη Παφίλη, τα κοστούμια της Δανάης Κουρέτα και η μουσική της Άλκηστις Ραυτοπούλου. Τα ηχητικά εφέ είναι των Άλκηστις Ραυτοπούλου και Φώτη Μυλωνά, η χορογραφία της Ζωής Χατζηαντωνίου, οι φωτισμοί του Γιάννη Δρακουλαράκου, βοηθός σκηνοθέτη είναι η DubravkaFranzSpiliotopoulou και η Τζωρτζίνα Κακουδάκη έχει επιμεληθεί το θεατρικό-παιδαγωγικό παιχνίδι. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί: Παναγιώτης Κλίνης, Δάφνη Καφετζή και στο ρόλο της Κοντορεβυθούλας η Έλενα Μεγγρέλη.
 
 
 
Οι Μουσικές Βραδιές στο Μπαρ συνεχίζονται την Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου με το Passion 10 του Δημήτρη Μαραμή. Ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ τραγουδιών και ορχηστρικών κομματιών του, έργων που χαρακτηρίζονται από πάθος, θεατρικότητα κι ερωτισμό. Ο συνθέτης θα πλαισιώνεται από τους Κορίνα Λεγάκη, Θοδωρή Βουτσικάκη, Εύη Σιαμαντά και Ζαχαρία Καρούνη, τέσσερις ταλαντούχους νέους ερμηνευτές που έχουν διαγράψει, ο καθένας χωριστά, εξαιρετικές μουσικές πορείες. Θα υπάρξουν επίσης φιλικές συμμετοχές της ΜαριάναςΜπoζαπαλίδου και των ThePerformersQuartet.

Ο Δημήτρης Μαραμής κλείνει μια επιτυχημένη δεκαετία (2002-2012) ως συνθέτης στο θέατρο, τον κινηματογράφο αλλά και τη δισκογραφία, κυκλοφορώντας πρόσφατα τον πέμπτο του προσωπικό δίσκο, το Ταγκό για τρεις. Ο συνθέτης βραβεύτηκε φέτος για τη μουσική του στη θεατρική παράσταση Ερωτόκριτοςσε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού, που ανέβηκε στο Θέατρο Ακροπόλ την περασμένη σαιζόν (Θεατρικό Βραβείο Κοινού του περιοδικού «Αθηνόραμα»), ενώ στο παρελθόν συνεργάστηκε με το Μάριο Φραγκούλη υπογράφοντας τον κλασικό, πλέον, δίσκο ΣκοτεινόςΈρωτας. Παράλληλα ετοιμάζει το νέο, ισπανόφωνο δίσκο του, ElAmorEterno, που θα κυκλοφορήσει στην Αμερική μετά τα Χριστούγεννα.
 
 
 
Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται η έκθεση Μουσική Παιδεία & Δημοκρατία στην Κλασική Αθήνα. Η έκθεση, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας υπογράφει η καθηγήτριαΑλεξάνδραΓουλάκη - Βουτυρά, οργανώνεται σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων και θα διαρκέσει έως τις 21 Ιουνίου 2013.

Οι τρεις ενότητες της έκθεσης αναπτύσσονται μέσα από κείμενα, εκμαγεία αρχαιολογικών ευρημάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας και φωτογραφικές αναπαραγωγές εικονογραφικού υλικού από πολλά μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Η πρώτη ενότητα της έκθεσης εστιάζει στη μουσική παιδεία και εκπαίδευση ως συστατικό της διαμόρφωσης της κοινωνικής συνείδησης και του ηθικού χαρακτήρα του μελλοντικού Αθηναίου πολίτη. Η δεύτερη ενότητα αναφέρεται στις εκδηλώσεις του Δήμου με τη συμμετοχή των νέων της πόλης και η τρίτη παρουσιάζει το μορφωμένο, μουσικά, Αθηναίο και τη μορφωμένη Αθηναία.
 
 
 
Μετά τα εξαιρετικά πετυχημένα δύο πρώτα Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει τον καθιερωμένο αυτό θεσμό. Έτσι, το 3ο Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών «ανοίγει» και πάλι την αγκαλιά του σε παιδικές χορωδίες της Ελλάδος. Οι Φωνές της πόλης μετατρέπονται σε Φωνές του Κόσμου και φτάνουν έως το Αζερμπαϊτζάν. Οι φωνές αυτές θα μαγεύσουν το κοινό στις 27, 28 Φεβρουαρίου και στις 1 και 3 Μαρτίου. Οι χορωδίες που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ είναι οι: Παιδική Χορωδία Συλλόγου «Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης» και Παιδική Χορωδία Πολυγύρου (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Σωτήρης Αλεβίζος),η Παιδική Χορωδία Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και Νεανική Χορωδία Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Ηρακλής Παναγόπουλος), Χορωδία Ι. Ν. Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Έμμα-Μαρία Μελιγκοπούλου), Χορωδία Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Αγγελική Κρίσιλα), Χορωδία Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Βασίλης Παπακωνσταντίνου) και Παιδική Χορωδία Δημοτικού Ωδείου Λάρισας (μουσική διδασκαλία-διεύθυνση: Δημήτρης Καρβούνης).

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συναυλία της διεθνώς αναγνωρισμένης τραγουδίστριας από το Αζερμπαϊτζάν, Tunzale Agayeva. Με ένα ρόδι, σύμβολο καλοτυχίας αλλά και εθνικό φρούτο του Αζερμπαϊτζάν, μας καλωσορίσει παρουσιάζοντας παραδοσιακά αζέρικα τραγούδια, μελοποιημένα μακρόσυρτα λαϊκά ποιήματα με μουσική υπόκρουση μελαγχολικές μελωδίες που στην αζέρικη γλώσσα ονομάζεται μουγκάμ (mugham) και είναι αναγνωρισμένο από την Unesco ως μέρος της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα ερμηνεύσει ακόμη τζαζ και ποπ τραγούδια αναμεμειγμένα με στοιχεία μουγκάμ, από την πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά, ενώ θα συμπράξει και με τη Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης, ερμηνεύοντας μεταξύ άλλων το νανούρισμα Lullaby, τραγούδι που έγραψε η ίδια το 2005, στο πλαίσιο μιας καμπάνιας με τίτλο Lets Give Happiness to Our Children, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των ορφανοτροφείων. Η συναυλία αυτή πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
 
Το Φεστιβάλ θα κλείσει με μια εορταστική συναυλία, όπου όλες οι χορωδίες υπό τη μουσική διεύθυνση του Αντώνη Κοντογεωργίου, θα ερμηνεύσουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια.

 
 
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων από τη γέννηση ενός από τους σημαντικότερους Άγγλους συνθέτες, του Benjamin Britten, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους OrpheusSoloists (Ensemble in Residence του Μεγάρου για το 2013), διενεργεί ακροάσεις για τραγουδιστές το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Μαρτίου. Οι επιτυχόντες θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο τραγουδιού αμέσως μετά το πέρας των ακροάσεων, με σκοπό να προετοιμαστούν για να λάβουν μέρος στην παραγωγή της όπερας του B. BrittenAlbertHerring, το φθινόπωρο του 2013.

 
 
Την Παρασκευή 15 Μαρτίου το Μέγαρο υποδέχεται το σύνολο encardiaκαι το γυναικείο φωνητικό σύνολο Πλειάδες σε μια εκδήλωση που τιτλοφορείται  Γυναίκες … της Πέτρας! Μία ουσιαστική συνάντηση επί σκηνής των δύο ξεχωριστών σχημάτων με άξονα τον αρχέγονο γυναικείο πόθο και πόνο. Η αγάπη, το μέγεθος και η δύναμη της γυναίκας σε μια μουσική διαδρομή που από την ασύλληπτη πολυφωνία της Ηπείρου και των Βαλκανίων καταλήγει στις πολυφωνικές εκρήξεις των Ελλήνων της Απουλίας και της Καλαβρίας του ιταλικού Νότου Μια μουσική και χορευτική παράσταση όπου οι 13 συντελεστές (τέσσερις άνδρες και εννέα γυναίκες) σμίγουν μοναδικά, καταδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι η λαϊκή μουσική και ο πολιτισμός, τουλάχιστον μέσα στα μεσογειακά μας όρια, δεν έχουν στεγανά και φέρνουν όλους τους ανθρώπους κοντά, μέσα από τους ίδιους καημούς και τις ίδιες χαρές της ζωής…

 
 
Την Τετάρτη 20 Μαρτίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αγκαλιάζει και τιμά τη Συμφωνική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μια συναυλία με τίτλο το CelebratingSibelius. Την Ορχήστρα, που θα εκτελέσει έργα του J. Sibelius, διευθύνει ο Χάρης Ηλιάδης. Σε μία περίοδο που ο τόπος μας δοκιμάζει τις αντοχές του, ένας φορέας με την ιστορία και τη διαχρονική ποιότητα της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης αποτελεί κάτι περισσότερο από κληρονομιά: αποτελεί ένα εργαλείο πολιτισμού με τεράστια αξία για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας. Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί το βιβλίο ImNordeneinLicht(Ένα φως στο Βορρά)της KatrinLiebelt.

 
 
Το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Μαρτίου το Rockin’ Megaron υποδέχεται τους QueeninConcertμε την προβολή της συγκλονιστικής συναυλίας του θρυλικού σχήματος στη Βουδαπέστη στις 27 Ιουλίου του 1986. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Magic Tour» για την προώθηση του δίσκου τους AKindofMagic, που αποτέλεσε και την τελευταία περιοδεία του γκρουπ με το Freddie Mercury. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής με την TheatricalManagementGroup και την UniversalGroup (Greece).
 
Περισσότεροι από 80.000 εκστασιασμένοι θεατές παρακολούθησαν μια από τις καλύτερες συναυλίες στην ιστορία των Queen, απολαμβάνοντας τραγούδια όπως τα BohemianRhapsody, IWantToBreakFree και WeAreTheChampions, τρία χρόνια πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Οι Queen έγιναν με αυτή τη συναυλία το πρώτο rock συγκρότημα που έπαιξε σε στάδιο πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα. Η συναυλία είναι digitally re-mastered για κινηματογραφική προβολή, ενώ για πρώτη φορά προβάλλεται και 25λεπτο ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις, σπάνιο αρχειακό υλικό και πρόσθετα γυρίσματα από την προετοιμασία για το live.
 
 
 
Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει, Η αγάπη όλα τα υπομένει, Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά..., είναι μόνο τρεις σκόρπιοι τίτλοι από μία συλλογή με υπέροχα τραγούδια που η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, 36 χρόνια μετά το Σκορπιό, θα τραγουδήσουν και πάλι μαζί, στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2013. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με την Ελληνική Θεαμάτων.

Το αξέχαστο Ρεσιτάλ του χειμώνα του 1976 επιστρέφει και φέρνει μαζί του μελωδίες και εικόνες από μία Ελλάδα όχι και τόσο μακρινή, αλλά σίγουρα πολύ διαφορετική. Μια συνάντηση που θα μπορούσε να ήταν μόνο μια εξαιρετική σύμπτωση που γοήτευσε. Τελικά, ήταν αυτό που λέμε: η απόλυτη χημεία. Ένα μοναδικό γεγονός από δύο καλλιτέχνες που καταλήγουν πάντα να μας κάνουν να αναρωτιόμαστε γι' αυτό το Κι ύστερα… α όλους όσους το έζησαν αλλά και γι' αυτούς που έχουν την περιέργεια να το ζήσουν, η μουσική παράσταση που σκηνοθετεί ο Σταμάτης Φασουλής είναι ένα ταξίδι στο χρόνο, στο συναίσθημα, στις μνήμες της ζωής της δικής τους και της δικής μας. ε την αμάραντη φωνή της Μαρινέλλας και το χαρακτηριστικό ήχο της κιθάρας του μαέστρου Χατζή και με οκτώ μουσικούς να τους πλαισιώνουν, το Ρεσιτάλ θα είναι ένα ανεπανάληπτο μουσικό γεγονός.
 
 
 
Η Ροκ Όπερα Alexander είναι ένα καινούργιο έργο σε μουσική του Κώστα Αθυρίδη και λιμπρέτο (στην αγγλική όπερα) της PennyTurner, που θα παρουσιαστεί στις 29, 30 και 31 Μαρτίου 2013. Πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το Νοέμβριο του 2012. Μια εξαιρετική ομάδα 35 ηθοποιών, τραγουδιστών και χορευτών με ζωντανή ορχήστρα 14 μουσικών, παρουσιάζουν ένα μουσικό και θεατρικό Αλέξανδρο από τη σύλληψή του, στα Καβείρια Μυστήρια, μέχρι το θάνατό του στη Βαβυλώνα, 34 χρόνια μετά. Ο Κώστας Αθυρίδης υπογράφει τη σκηνοθεσία με σύμβουλο τον Αλέξανδρο Ευκλείδη, ενώ ο Απόστολος Βέττας επιμελήθηκε τα σκηνικά και τα κοστούμια και η Άσπα Φούτση τις χορογραφίες.
 
 
 
Ο Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων συνεχίζεται με το Σεμινάριο Πιάνου της Μαρία ΑστεριάδουΈχοντας εργαστεί με σπουδαστές διαφόρων επιπέδων από όλο τον κόσμο, η Μαρία Αστεριάδου θεωρεί ότι: «καθένας από εμάς έχει έναν εσώτερο δεσμό με τη μουσική. Η δουλειά μου ως καλλιτέχνη και παιδαγωγού είναι να διευκολύνω την ανακάλυψη αυτής της ατομικότητας με τρόπο ώστε ο σπουδαστής να είναι σε θέση να την μεταδώσει άμεση και με αυτοπεποίθηση στον ακροατή, μέσω της ερμηνείας του. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με σπουδαστές της χώρας από όπου κατάγομαι και να συζητήσω τις μεθόδους μου σχετικά με τη μουσική δημιουργία». στις 31 Μαρτίου, 1 και 4 Απριλίου 2013.
 
 
 
Την Τετάρτη 3 Απριλίου η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης «εκπέμπει» σε μουσικό Δίκτυο 3S. Η «Ιταλικής» έμπνευσης μουσική του F. Schubert και του C. Saint-Saëns «αποκωδικοποιείται» για πρώτη φορά από το διακεκριμένο αρχιμουσικό Παναγιώτη Διαμαντή, ενώ το διάσημο Κοντσέρτο για πιάνο του R. Schumann από τη διεθνούς φήμης πιανίστα Μαρία Αστεριάδου. Η συναυλία συνδιοργανώνεται με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.

 
 
Την Παρασκευή 5 Απριλίου οι Μουσικές Βραδιές στο Μπαρ συνεχίζονται με LocosdeAtar: MilongaTangoArgentino. Μια βραδιά αργεντίνικου τάνγκο «γεμάτη» ζωντανή μουσική, χορευτικά shows, με πολλούς καλεσμένους και μια μεγάλη πίστα για όλους με πολλές εκπλήξεις. Το γνωστό tango quintet «Locos de Atar» αποτελείται από τους Μαρία Ζαχαριάδου (βιολί), Νατάσα Ρουβολή (ακορντεόν), Στέργιο Μοσχογιάννη (κλαρινέτο), Μιχάλη Σαπουντζή (κοντραμπάσο) και Αλέκο Παπαδόπουλο (τύμπανα), σε συνεργασία με τον Τάσο Μαντζάρη (πιάνο) και τη Σωτηρία Ρουβολή (τραγούδι). Το πρόγραμμα του γκρουπ περιλαμβάνει κομμάτια κλασικών και σύγχρονων συνθετών του αργεντίνικου τάνγκο. Μαζί με τους «Locos de Atar» θα εμφανιστεί το κορυφαίο ζευγάρι του αργεντίνικου τάνγκο Λουκάς Μπαλόκας και Γεωργία Προίσκου, σε ένα χορευτικό show.
 
 
 
Ο Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων τον Απρίλιο περιλαμβάνει το Σεμινάριο Διεύθυνσης Χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου. στορία της χορωδιακής μουσικής, οργάνωση χορωδίας, τεχνικές διεύθυνσης, τεχνικές αναπνοής, τεχνικές τραγουδιού, στοιχεία ανατομίας και φυσιολογίας της φωνής, φωνητική ενεργοποίηση, άρθρωση και εσωτερικό ρυθμό της γλώσσας, μεταφώνηση, οργάνωση δοκιμής και συναυλίας, προβλήματα παλιάς μουσικής, σύνθεση χορωδιακών προγραμμάτων, προβλήματα καθημερινής χορωδιακής πράξης κ.ά. Από τις 5 έως τις 7 Απριλίου οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβαθύνουν σε θέματα όπως: Ι
 
 
 
Οι Μουσικές Βραδιές στο Μπαρ τη Δευτέρα 15 Απριλίου υποδέχονται τους Αντώνη Λαδόπουλο και τον Σάμι Αμίρη (PhosDuo). Η μουσική παράσταση Περιαυτολογώντας …έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ένα διάλογο με το ακροατήριο πάνω σε θέματα αυτοσχεδιασμού και ερμηνείας με όχημα την τζαζ.

Η μουσική του «Phos Duo» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ταξίδι στη μουσική δημιουργία με τη ματιά του τζαζ αυτοσχεδιαστή. Τα μουσικά θέματα πλάθονται ελεύθερα, εναλλάσσονται, γίνονται ολοκληρωμένες φόρμες με συνοχή και μελωδική κατεύθυνση, ενώ η αμεσότητα με την οποία προσεγγίζεται η ίδια η σιωπή, δίνει στη μουσική ανάγλυφο και ζωντανό χαρακτήρα. Μέσα από επιλεγμένες προσωπικές συνθέσεις του Αντώνη Λαδόπουλου και του Σάμι Αμίρη αλλά και από μουσική που γεννιέται επί τόπου, παρουσιάζεται ένα ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού επί σκηνής. Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το ακροατήριο κατά τη διάρκεια της οποίας θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του αυτοσχεδιασμού στη μουσική, αλλά και με την ίδια τη δημιουργική διαδικασία που αυτός εμπεριέχει.
 
 
 
Την Τετάρτη 17 και το Σάββατο 20 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την όπερα Ιφιγένειας Διαδρομή.Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης και σε συνεργασία με την Πειραματική Ομάδα Καλλιτεχνών «Ελληνική Όπερα».

Η Πειραματική Ομάδα Καλλιτεχνών «Ελληνική Όπερα» δραστηριοποιείται την τελευταία διετία για την παραγωγή ανεξάρτητων πειραματικών παραγωγών όπερας και συναυλιών. Η παράσταση με τίτλο ΙφιγένειαςΔιαδρομή, βασισμένη στην όπερα του Christoph Willibald Gluck IphigénieenTauride και σε κείμενα Ευριπίδη και Ρίτσου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Εθνική Λυρική Σκηνή (υπό μορφή αναλογίου) και κατόπιν στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» με σημαντική καλλιτεχνική επιτυχία. Φιλοδοξία της ομάδας είναι να παρουσιάσει την παραγωγή, στην ολοκληρωμένη πια μορφή της, στο κοινό της Θεσσαλονίκης και ειδικά στο Μέγαρο Μουσικής, γνωστό για την αγάπη με την οποία περιβάλλει πειραματικές προσπάθειες αλλά και για το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο που το διακρίνει.

Η σκηνοθεσία είναι του Βαγγέλη Χατζησίμου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Κολιού, η δραματουργική επιμέλεια των Βαγγέλη Χατζησίμου και Δημήτρη Ναλμπάντη. Τραγουδούν οι: Σοφία Κυανίδου (Ιφιγένεια), Βαγγέλης Χατζησίμος (Ορέστης), Δημήτρης Ναλμπάντης (Πυλάδης), Κωνσταντίνος Ντότσικας (Θόας), Μαρισία Παπαλεξίου (Άρτεμις). Συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη μουσική διεύθυνση του Γεώργιου Βράνου.
 
 
 
Την Τετάρτη 24 Απριλίου η Ορχήστρα και Χορωδία Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οιOrpheusSoloists(Ensemble in Residence 2013) θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο. Στο πρώτο μέρος, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (Τ.Μ.Ε.Τ.) του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, θα παρουσιαστεί το έργο του W.A. Mozart:Λειτουργία της Στέψης Αρ. 15 σε Ντο Μείζονα, KV 317, για Ορχήστρα, Χορωδία και σολίστ. Η ονομασία της Λειτουργίας δεν είναι σύγχρονη του συνθέτη αλλά ανακαλύφθηκε σε γραπτά κείμενα για πρώτη φορά το 1873. Το πιο πιθανό είναι πως ο Mozart συνέθεσε το έργο για την πασχαλινή ακολουθία στον καθεδρικό ναό της πόλης του Salzburg στις 4 Απριλίου του 1779, αν και η ημερομηνία που αναγράφει στην παρτιτούρα ο συνθέτης είναι 23 Μαρτίου του ίδιου έτους. Ωστόσο μετά το θάνατο του Mozart το θρησκευτικό αυτό έργο προτιμήθηκε, όχι μόνο για να εξυπηρετήσει εκκλησιαστικές ανάγκες, αλλά και για να συνοδεύσει στέψεις Αυτοκρατόρων και Βασιλέων (ο πρώτος Αυτοκράτορας που στέφθηκε υπό την υπόκρουση της συγκεκριμένης σύνθεσης ήταν ο Kaiser II). Συμμετέχουν: η Συμφωνική Ορχήστρα του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, υπό τη μουσική διεύθυνση τουΓεώργιου Βράνου και η Χορωδία του Τ.Μ.Ε.Τ. του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τη μουσική διδασκαλία της χορωδίας έχει η Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου.
 
           

Στο δεύτερο μέρος οι OrpheusSoloists, ως «Ensemble in Residence» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για το 2013, πραγματοποιούν ένα μοναδικό project με τίτλο Χορογραφώντας τον Bach σε συνεργασία με το Τμήμα Σύγχρονου Χορού της ΧΑΝΘ και σε χορογραφία της Δέσποινας Σταμάτη.
 
 
 
Μία ιδιαίτερη συναυλία μουσικής δωματίου όπου δύο κλασικά πιάνα θα συμπράξουν με την κρητική παραδοσιακή λύρα θα απολαύσει το κοινό της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του κύκλου …conPianoforte στις 26 Απριλίου. Ο Μάνος Πυροβολάκης (κρητική λύρα, βιολόλυρα, φωνή), η Χριστίνα Παντελή (πιάνο) και η Έλενα Χριστοδούλου (πιάνο) θα ενώσουν την δυτική ευρωπαϊκή μουσική με την παραδοσιακή ελληνική τέχνη. Ξεχωριστές και πρωτότυπες μεταγραφές θα παντρέψουν τα τρία όργανα για τους Χορούς των Νίκου Σκαλκώτα και Γιάννη Κωνσταντινίδη, το Κοντσέρτο σε Λα ελάσσονα του J.S. Bach, παραδοσιακά τραγούδια από τηνΚρήτη, τη Μακεδονία, τον Πόντο και τη Σμύρνη, καθώς και για μία αναφορά στη δισκογραφία του Μάνου Πυροβολάκη. Οι τρεις δεξιοτέχνες επιχειρούν να συγκεράσουν δύο διαφορετικούς μουσικούς κόσμους, με μόνη αφορμή το πάθος τους για την τέχνη της μουσικής.
 
 
 
Την Κυριακή 28 Απριλίου το Μέγαρο φιλοξενεί τησυναυλία της Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του Σωτήρη Αλεβίζου.
 
 
 
Μια εντυπωσιακή παραγωγή κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 8 Μαΐου (παραστάσεις: 8 12 Μαΐου και 15-19 Μαΐου). Οι Απατεώνες και Τζέντλεμεν, είναι μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Θεαμάτων.
 
Δώδεκα χρόνια μετά τη Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο, ο Γιάννης Μπέζος και ο Πέτρος Φιλιππίδης, δύο σπουδαίοι κωμικοί, που συνδέονται με αδελφική φιλία αλλά και μεγάλες επιτυχίες, συναντιούνται επί σκηνής, σκηνοθετούν μαζί και ερμηνεύουν δύο γοητευτικούς απατεώνες! Μας ξεναγούν σε μια όμορφη παραλιακή πόλη της Νότιας Γαλλίας, όπου με θαυμαστή δεξιοτεχνία εξαπατούν εύπιστες, πλούσιες και ώριμες κυρίες αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά. Μέχρις ότου η τύχη φέρει στο προσκήνιο ένα καινούργιο πρόσωπο που όχι μόνο θα τους γοητεύσει αλλά… θα τους βάλει τα γυαλιά!!!
 
Η παράσταση βασίζεται στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του 1988 DirtyRottenScoundrels που απόλαυσαν εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, με τους Στιβ Μάρτιν καιΜάικλ Κέιν στους ρόλους των δύο υπέροχων κομπιναδόρων, ενώ στη συνέχεια έγινε μιούζικαλ με επίσης τεράστια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία. Πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης, Κατερίνα Παπουτσάκη.

 
 
Την Τετάρτη 15 Μαΐου η Λόλα και η Άννη Τότσιου θα παρουσιάσουν, στο πλαίσιο του Διεθνή Κύκλου Μουσικής Δωματίου, ένα πρόγραμμα με Μουσική για δύο πιάνα. Η Άννη και η Λόλα Τότσιου συνεργάζονται από το 1995. Από τότε, παράλληλα με την προσωπική μουσική πορεία τους, βρίσκουν πάντοτε το χρόνο και τη διάθεση για μια καινούρια μουσική συνάντηση. Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα ιδιαίτερα αγαπητά στις δύο πιανίστες. Είναι ένα μουσικό ιμπρεσιονιστικό ταξίδι στο χθες και το σήμερα, ένα ταξίδι στο οποίο κυριαρχεί ο ονειρικός κόσμος των αισθήσεων: ένας φαύνος που ονειρεύεται, το μουντό φως του σούρουπου, ένα ξαφνικό αεράκι, η κόκκινη μπάλα του ήλιου να χάνεται στη θάλασσα, μια νύχτα αγάπης, οι χαρούμενες καμπάνες του Ρωσικού Πάσχα που σβήνουν τα δάκρυα, όλα στροβιλίζονται μαζί από την αρχή μέχρι το τέλος σ’ ένα ξέφρενο βαλς˙ το βαλς της ζωής!
 
 
 
Την Παρασκευή 17 Μαΐου η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Νίκου Αθηναίου, θα παρουσιάσει ένα Gala όπερας. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται με την ευγενική προσφορά της AkousonClassical.

Το ιδιαίτερο και εορταστικό Gala Όπερας, που οργανώνει φέτος το Μέγαρο Μουσικής, φιλοξενεί, καταρχήν, μία σειρά διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων σολίστ, υπό την διεύθυνση του σπουδαίου Έλληνα μαέστρου Νίκου Αθηναίου - μίας προσωπικότητας που για δέκα έτη σημάδεψε την οπερατική πραγματικότητα της πόλης μας. Παράλληλα, προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία σε επίλεκτους συμμετέχοντες των τακτικών σεμιναρίων του ΜΜΘ Ραντεβού με την Όπερα, να εμφανισθούν ως σολίστ δίπλα σε σημαντικούς καλλιτέχνες όπως οι: Κατερίνα Νηνά (σοπράνο), Μαρίνα Βουλογιάννη (σοπράνο), Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος), Μαρισία Παπαλεξίου (μέτζο σοπράνο), Αρκάδιος Ρακόπουλος (βαρύτονος), Νίκος Σπανός (κόντρα τενόρος).
 
 
 
Την Κυριακή 19 Μαΐου το κοινό της Θεσσαλονίκης θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει σε ζωντανή μετάδοση από το Βερολίνο τηBerlinerPhilharmonikerσε έργα τωνMendelssohn-BartholdyκαιBerlioz, υπό τη διεύθυνση του παγκοσμίως γνωστού μαέστρου, ClaudioAbbado. Ο Claudio Abbado προετοίμασε για τη φετινή συνεργασία του με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου ένα αφιέρωμα στη ρομαντική περίοδο, μέσω της αντιπαράθεσης των έργων δύο εκ των μεγαλυτέρων συνθετών της κλασικής μουσικής. Η ζωντανή αναμετάδοση θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση της προετοιμασίας της συναυλίας. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη TheatricalManagementGroup και τη UniversalMusicGroup (Greece).

 
 
Την Παρασκευή 24 Μαΐου οι Μουσικές Βραδιές στο Μπαρ φιλοξενούν για μια δεύτερη βραδιά τους LocosdeAtar: MilongaTangoArgentino. Μια βραδιά Αργεντίνικου Τango γεμάτη ζωντανή μουσική, χορευτικά shows, με πολλούς καλεσμένους και μια μεγάλη πίστα για όλους με πολλές εκπλήξεις. Η βραδιά περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο ρεπερτόριο του ελληνικού τάνγκο, καθώς επίσης και ένα μουσικοχορευτικό project από το 'Tango Room', στη διάρκεια του οποίου ομάδες χορευτών του θα παρουσιάσουν χορογραφίες στα βασικά είδη του αργεντίνικου τάνγκο (tango, vals, milonga). Συμμετέχουν ακόμη οι: Έλσα Μουρατίδου (τραγούδι) και Τάσος Μαντζάρης (πιάνο).

 
 
Την Τέταρτη 29 Μαΐου ο Διεθνής Κύκλος Μουσικής Δωματίου υποδέχεται τους Νεβάρτ Γαλιλαία (φλάουτο) και TimothyHester(πιάνο).

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, η Νεβάρτ-Βερόν Γαλιλαία σπούδασε στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης (τάξη φλάουτου του Philippe Malfait) από όπου αποφοίτησε με Δίπλωμα Φλάουτου με “Άριστα Παμψηφεί” και Α' Βραβείο. Το 1997 έγινε δεκτή στο Oberlin Conservatory of Music των Η.Π.Α., όπου σπούδασε στην τάξη του διάσημου φλαουτίστα Michel Debost με πλήρη υποτροφία. Έγινε δεκτή, και πάλι με πλήρη υποτροφία, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Indiana University - Bloomington (τάξη της Κathryn Lukas). Συνεχίζοντας τις μουσικές της σπουδές εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο State University of New York (S.U.N.Y.) at Stony Brook με τη φημισμένη φλαουτίστα Carol Wincenc, από όπου το Μάιο του 2006 έλαβε τον τίτλο της Διδάκτορος D.M.A. (Doctor of Musical Arts). H Nεβάρτ-Βερόν έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου με έργα του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και σύγχρονα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών, σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει συμπράξει με διεθνούς φήμης καλλιτέχνες, όπως οι Thomas Robertello, Michael Palmer, James Brooks-Bruzzese, κ.ά. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι μέλος του ECCE (East Coast Contemporary Ensemble, Η.Π.Α), ενός συνόλου, στόχος του οποίου είναι η προώθηση και προβολή έργων σύγχρονων συνθετών.
 

Γεννημένος στο Χιούστον, ο Timothy Hester αποφοίτησε από την Juilliard School της Νέας Υόρκης έχοντας σπουδάσει πλάι στη διάσημη παιδαγωγό Adele Marcus. Έχει σπουδάσει επίσης για μεγάλο χρονικό διάστημα με τον Albert Hirsh. Σήμερα είναι Επίκουρος Καθηγητής Πιάνου στη Moores School of Music – University of Houston, όπου ανακηρύχθηκε “Outstanding Faculty Member” της χρονιάς 2003 από τη «Moores Society». Στο συγκεκριμένο μουσικό ίδρυμα εκπαιδεύει επίσης τους σπουδαστές στη μουσική ανάγνωση και τις τεχνικές συνεργασίας, ενώ υπηρετεί και ως Διευθυντής των Keyboard Collaborative Arts. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε παγκοσμίου φήμης αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Έχει συνοδεύσει πλήθος μουσικών. Στο πλαίσιο αυτό έχει συνεργαστεί με πολλούς φλαουτίστες, ανάμεσα στους οποίους οι Paula Robison, András Adorján, Ransom Wilson, κ.ά. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει έργα του εικοστού αιώνα.
 
 
 
Την Παρασκευή 31 Μαΐου, στο πλαίσιο των συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το μαγευτικό πρόγραμμα που προτείνει ο διάσημος Ιταλός Μαέστρος, FrancescoLaVecchia (FrancescoLaVecchiapresents…). Μαζί τους και η χαρισματική Κορεάτισσα πιανίστα, SunMiHan. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρία κοσμήματα του κλασικού ρεπερτορίου. Οι εκπληκτικές μελωδίες σε συνδυασμό με τις μουσικές διαφορές των στυλ των δύο σχολών και τη δεξιοτεχνία των συντελεστών, καθιστούν τη συναυλία μουσικά ιδιαίτερη. Η συναυλία συνδιοργανώνεται από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ωδείο Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.
 
 
 
Το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου θα λάβει χώρα στο Μέγαρο Μουσικής ο 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Μουσικής Δωματίου «OrpheusSoloists» για βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, όμποε, φλάουτο, κλαρινέτο, φαγκότο, κόρνο, άρπα, πιάνο και κρουστά.

Οι Orpheus Soloists θέσπισαν από το 2012 Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου. Σκοπός του Διαγωνισμού είναι η προώθηση της μουσικής δωματίου, της καλλιτεχνικής άμιλλας, η εύρεση νέων μουσικών ταλέντων, η δυνατότητα μελέτης και συνεργασίας με έγκριτους επαγγελματίες μουσικούς του μουσικού σχήματος Orpheus Soloists και η ηθική ανταμοιβή εκείνων που με τη μελέτη αξιοποιούν το ταλέντο τους. Ο συγκεκριμένος Διαγωνισμός θέτει παράλληλα τις βάσεις δίνοντας στόχο και όραμα στα μάτια των νέων ταλαντούχων μουσικών για ένα ελπιδοφόρο μέλλον.
 

Ο φετινός Διαγωνισμός γίνεται σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Προσφέρονται βραβεία σε μορφή υποτροφιών σε όλους ανεξαιρέτως τους συμμετέχοντες, τα οποία αφορούν τα δίδακτρα για τη συμμετοχή τους στο διεθνές Master Class στα πλαίσια του St George International Music Festival 2013, στο οποίο οι Orpheus Soloists είναι «Ensemble in Residence». Οι βραβευθέντες στο εκάστοτε μουσικό όργανο, εκτός της υποτροφίας, θα συνεργαστούν και θα μαθητεύσουν με μέλη των Orpheus Soloists, με στόχο να συμμετέχουν σε μελλοντικό project μαζί τους. Λεπτομέρειες για το Διαγωνισμό στο www.tch.gr & www.orpheussoloists.com
 
 
 
Την Παρασκευή 21 Ιουνίου το Μέγαρο γιορτάζει για μια ακόμη χρονιά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

Η Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής αποτελεί ένα γεγονός που, με διάφορους τρόπους, γιορτάζεται κάθε χρόνο στην πόλη μας. Ένα σημείο αναφοράς που ταυτόχρονα προσφέρει μια ευκαιρία για την ανάδειξη του νεότερου καλλιτεχνικού μας δυναμικού και για πλήθος καινοτόμων δραστηριοτήτων.
 
Με γνώμονα την αφοσίωση του Ο.Μ.Μ.Θ. στην υποστήριξη των νέων δημιουργών αλλά και σε κάθε είδους δημιουργική προσπάθεια στην πόλη μας, την ημέρα αυτή θα φιλοξενηθούν πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και έντονη πολυχρωμία. Μεταξύ άλλων θα παρακολουθήσουμε συναυλίες του Εnsemble βιολοντσέλων «Violoncelissimo», του ορχηστρικού σχήματος Orpheus Soloists («Ensemble in Residence 2013 του Μεγάρου Μουσικής) σε σύμπραξη με τους νικητές του 1ου ομώνυμου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου, καθώς και της πρόσφατα ανανεωμένης Παιδικής Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 
 
Συνεχίζοντας να πρωτοπορεί ο Οργανισμός έχει αναπτύξει –ήδη από την προηγούμενη χρονιά- εφαρμογή γιαi-phoneκαι τηλέφωναAndroidκαι μετρά ήδη χιλιάδες κατεβάσματα! Πληκτρολογώντας Μέγαρο στο Appstore ή στο Googlestore (ή τις λέξεις Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Θέατρο, χορός, Θεσσαλονίκη, Μουσική, Μπαλέτο, Όπερα, Εκδηλώσεις) ο χρήστης μπορεί να βλέπει πληροφορίες για τις παραστάσεις, φωτογραφίες, να καλεί τα εκδοτήρια και να κλείνει εισιτήρια. Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από την εταιρεία netsynergy (www.netsynergy.gr).

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΟΥ MAD.GR

MAD.TV!