Specials
Recent News
Ισλαχανέ : Ένα πολιτιστικό διαμάντι της Θεσσαλονίκης που αξίζει να γνωρίσετε! Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 05 Σεπτέμβριος 2022 10:09
1662360802842_copy_479x359Η εκπομπή tisimβενη με την ΒΕΝΗ ΣΑΠΚΑ
???? Ισλαχανέ

Ένα πολιτιστικό διαμάντι της Θεσσαλονίκης που αξίζει να γνωρίσετε!

5 & 6 Σεπτεμβρίου • στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού και μετά στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ», Θεσσαλονίκη


???? Το Θέατρο Σημείο, με νοηματικό ιστό τη μοναδική διαδρομή του Ισλαχανέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους και της Θεσσαλονίκης, προτείνει μια διπλή προσέγγιση έχοντας σαν κέντρο πάντα το 1922.

???? Στον πυρήνα του βρίσκονται δέκα θεατρικά ταχυδράματα με θέμα το Ισλαχανέ, από πολύ σημαντικούς συγγραφείς και ερμηνευτές, ηθοποιούς, περφόρμερ, ανάπηρους χορευτές, χορευτές, λυρικούς τραγουδιστές, τα οποία διατρέχουν την ιστορία εφαπτόμενων θρησκειών, ανθρώπων, συνειδήσεων, οικογενειών, ορφανών, μουσουλμάνων, χριστιανών, σιδηρουργών, τεχνουργών, ανθρώπων του μόχθου κ.ά.

???? Η παράσταση συνομιλεί με αντικείμενα, προφορικές μαρτυρίες, ήχους, με το σήμερα, με τα τραύματα, τον φόβο, την προκατάληψη, την ελπίδα, και συμπλέκεται με την εικαστική εγκατάσταση-χειρονομία. Τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση πέρσι και φέτος τα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι ευκαιρία για αποτίμηση και επαναπροσδιορισμό. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στην έκθεση φωτίζουν πλευρές της ελληνικής κοινωνικής πραγματικότητας.

????  Συντελεστές

Σκηνοθεσία, δραματουργία: Νίκος Διαμαντής
Επιμέλεια: Ιωάννα Μακρή
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Ελένη Κυραμαργιού ,Αρετή Κονδυλίδου
Επιμέλεια εικαστικής Έκθεσης: Φοίβος Σακαλής
Εικαστικοί: Δημήτρης Αντωνίτσης, Γιώργος Λάππας, Εύα Στεφανή
Σκηνογράφος- Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
Μουσική, λειτουργία των λυγμών : Δημήτρης Μαραμής
Κίνηση: Κωνσταντίνος Μίχος
Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης
Δημόσιες σχέσεις: Άρης Ασπρούλης
Πρόγραμμα – Αφίσσα A4 Design
Βοηθός σκηνοθέτη: Δανάη Παπουτσή

Μουσικός επί σκηνής Ασπα  Ανωγιάτη

Συμμετέχει ο Κώστας Βόμβολος
Στούντιο: Athens Soundhouse
ηχογράφηση-μίξεις: Γιώργος Φραγκέλης
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Δανάη Μπερή σοπράνο
Ανδρέας Καραούλης τενόρος
Γιώργος Παπαδάκης μπάσος
Μιχάλης Πορφύρης έγχορδα

???? Συγγραφείς, πρωτότυπα κείμενα: Άκης Δήμου, Ισίδωρος Ζουργός, Μιχάλης Μακρόπουλος, Γλυκερία Μπασδέκη, Σοφία Νικολαΐδου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Τσιμάρας Τζανάτος, Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Χρήστος Χρυσόπουλος, Γιάννης Χρυσούλης

????Ηθοποιοί, ερμηνευτές: Ανδρέας Κολίσογλου, Λητώ Μεσσήνη, Πέρης Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνος Μίχος, Δανάη Μπερή, Μάνια Παπαδημητρίου, Δανάη Παπουτσή, Όμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Ρόκκος, Έλενα Τοπαλίδου

 
* Συμμετέχουν επίσης:  Φιλόσοφοι, αρχιτέκτονες, χτίστες, σιδηρουργοί, ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, άνθρωποι της περιοχής, μαθητές και αρμένιοι μουσικοί.

** Η περιπατητή παράσταση θα ξεκινάει στις 19:00 από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του Ορφανού,  η οποία βρίσκεται 5 λεπτά από το ΙΣΛΑΧΑΝΕ και θα συνεχίζεται μετά τις 19:30 περνώντας στο εσωτερικό του Πολυχώρου

???? μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο πρόγραμμα και να πραγματοποιήσετε τις κρατήσεις σας εδω: https://bit.ly/3BgsqPI

Ένας διορατικός Οθωμανός αξιωματούχος και μια πόλη πολυπολιτισμική -κι ως εκ τούτου δεκτική σε νέες ιδέες- έβαλαν τις βάσεις για την ίδρυση του πρώτου Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, ήδη από το 1874.

Ο λόγος για το το Ισλαχανέ (ίσλα σημαίνει αποκατάσταση και χανέ σημαίνει σπίτι) που ήταν παράλληλα το πρώτο ορφανοτροφείο και τεχνικό σχολείο της πόλης.

Ιδρύθηκε το 1875 (αν και άλλες πηγές τοποθετούν την αρχική του λειτουργία στα 1876) από τον Μιδάτ Πασά, στη συνοικία Αχμέτ Σουμπασί, και δεχόταν άπορα και ορφανά αγόρια όλων των θρησκειών, για να τα φιλοξενήσει και να τους μάθει μια τέχνη.

Το Ισλαχανέ βρισκόταν στο ανατολικό άκρο της σηµερινής οδού Αγίου ∆ηµητρίου, µεταξύ των οδών Αποστόλου Παύλου και Ελένης Ζωγράφου, περίπου στο µέσο των ανατολικών τειχών της πόλης, κοντά στη Νέα Χρυσή Πύλη.
Το Εργαστήριο της Σχολής Χαμιδιέ που διασώθηκε ακέραιο άλλαξε διάφορες χρήσεις και μέχρι τη δεκαετία του 1980 λειτουργούσε ως χυτήριο και μηχανουργείο-γνωστό στην περιοχή ως μηχανουργείο Αξυλιθιώτη. Το 1992 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο και μαζί με τον εξοπλισμό του παραχωρήθηκε στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κεντρικής Μακεδονίας.

Η υπηρεσία πραγματοποίησε μια σειρά παρεμβάσεων από το 2004 ως το 2009 και το 2010 συντάχτηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτηρίου, το οποίο έχριζε άμεσης προστασίας και το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Σήμερα αποκατεστημένο και πλήρως λειτουργικό το Ισλαχανέ είναι ένας σύγχρονος Πολυχώρος Πολιτισμού