Για άλλη μια χρονιά, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον IDEA (International Drama/Education Association) και όλα τα μέλη του, αλλά και τους απανταχού φίλους του θεάτρου στην εκπαίδευση, γιορτάζουν την 27η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.
Σε μια εποχή που οι αξίες και οι σταθερές αμφισβητούνται, η προσοχή και η προστασία στην παιδεία ολοένα και λιγοστεύουν, το Δίκτυο επιμένει να πολεμάει με εφόδια τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και την έμπνευση, παρέα με τους μαθητές.
Ας οργανώσουμε μικρά δρώμενα μέσα και έξω από τη σχολική τάξη, ας καλέσουμε ανθρώπους του Θεάτρου στα σχολεία, κ.ά. Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα ενισχύσει την προσπάθεια έκφρασης, συνάντησης και διαλόγου με τη διοργάνωση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιο συγκεκριμένα οργανώνονται:
• Παράσταση «Τα λέμε… στην αυλή», μια σύνθεση του προγράμματος «Σχέσεις Νέων» στο οποίο συμμετέχουν 7 νεανικές ομάδες, στη Θεσσαλονίκη (27 Νοεμβρίου) • Σεμινάριο με τη Τζωρτζίνα Κακουδάκη και την Ηρώ Ποταμούση, στην Αθήνα (25 Νοεμβρίου)
Στη Θεσσαλονίκη Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση επιδιώκοντας να προωθήσει τη συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, τη δημιουργικότητα και την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων θεατρικών ομάδων διαφορετικών εκπαιδευτικών βαθμίδων και ηλικιών, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τα μεγάλα προγράμματα που έχει θέσει ως προτεραιότητα. Ομάδες με μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου αλλά και φοιτητές συνεργάζονται δημιουργικά σε μία θεατρική παράσταση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27η Νοεμβρίου). Η θεατρική παράσταση «Τα λέμε… στην αυλή», που πραγματεύεται ένα κοινωνικό θέμα, συγκεκριμένα τις σχέσεις των νέων, προέκυψε μέσα από αυτοσχεδιασμούς των συμμετεχόντων. Συνολικά συμμετέχουν 90 παιδιά και νέοι, ηλικίας 11 έως 22 χρόνων. Μέσα από τη θεατρική γλώσσα δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και νέους να παρουσιάσουν τον κόσμο τους -βιώματα, καθημερινότητα και σχέσεις- μέσα από τη δική τους οπτική.
Συμμετέχουν οι ομάδες: 3ο Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Μενεμένης 15ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης 1ο Γυμνάσιο Χορτιάτη (Ασβεστοχώρι) 1ο Λύκειο Συκεών Θεατρική Ομάδα Δικτύου «σύνορα» Εργαστήρι Τέχνης και δημιουργίας Ανεμόσκαλα – ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ Καλλιτεχνική Παιδαγωγική Ομάδα Θεατρικό εργαστήριο κοινότητας Πανοράματος (Κ.Ε.Π.Α.Π. Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη)
Καλλιτεχνικός Υπεύθυνος της εκδήλωσης: Koldo Vío
Παράλληλα, θα υπάρχει ενδυματολογική έκθεση με έργα φοιτητών/ φοιτητριών του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα εκθέματα σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο των μαθημάτων Ενδυματολογίας της λέκτορος Ενδυματολογίας Χρύσας Μάντακα και ορισμένα από αυτά αποτελούν τμήματα διπλωματικών εργασιών οι οποίες εκπονήθηκαν με την επίβλεψή της.
Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές που συμμετέχουν σε αυτήν, εκπροσώπους από τον «Σείριο», και τους παριστάμενους, πάνω στο θέμα που πραγματεύεται η παράσταση, δηλαδή τις «Σχέσεις Νέων».
Θεσσαλονίκη: Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011, στις 18:30 Θέατρο Άνετον, Παρασκευοπούλου 42 Είσοδος ελεύθερη.
Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση Συνεργαζόμενοι φορείς: Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού Σείριος, Κέντρα Πρόληψης και Ενημέρωσης για τις εξαρτησιογόνες Ουσίες
Στη Αθήνα Σεμινάριο θεατρικής παιδείας: Εφαρμογές διαχείρισης του πολιτικού λόγου στο σχολείο - Με αφορμή τους Όρνιθες του Αριστοφάνη με συντονίστριες τις: Τζωρτζίνα Κακουδάκη και Ηρώ Ποταμούση
Ένα τρίωρο εργαστήριο για εκπαιδευτικούς που στόχο έχει να επικοινωνήσει μεθόδους και τεχνικές θεάτρου που μπορούν να οδηγήσουν σε παραστάσεις πολιτικής κωμωδίας, μέσα από τα διδακτικά αντικείμενα του σχολείου.
Μέσα από ασκήσεις θεάτρου της αγοράς, σκηνικής σύνθεσης, στάτους αλλά και stand up comedy θα σκεφτούμε από κοινού τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε ετερόκλητα υλικά για την κατασκευή μιας παράστασης.
Το εργαστήριο θα σταθεί η αφορμή για την περαιτέρω συζήτηση της δημιουργίας ενός μικρού φεστιβάλ σχολικής θεατρικής δημιουργίας με αφορμή τα θέματα της παράστασης Αριστοφάνη Όρνιθες μια ροκ παράσταση για εφήβους: την Πολιτεία, το περιβάλλον και την ουτοπία. Το σεμινάριο οργανώνεται με αφορμή την παράσταση Αριστοφάνη - Όρνιθες, μια ροκ παράσταση για εφήβους, που ανεβαίνει από την ομάδα 4frontal σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Για την παράσταση υπάρχει διαθέσιμο εκπαιδευτικό υλικό το οποίο ο εκπαιδευτικός μπορεί να δουλέψει με τους μαθητές του πριν, αμέσως μετά ή μετά την παράσταση |