Specials
Recent News
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 05 Απρίλιος 2024 15:58
1712318216650_copy_184x400Ο ρωσικής καταγωγής Άγιος, στο επάγγελμα ξυλουργός, ασκήθηκε στην Μονή του Αγίου Παντελεήμωνος στο Άγιο Όρος για 46 χρόνια και αναγνωρίσθηκε ως Άγιος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο το 1987, του οποίου η μνήμη του τιμάται στις 24 Σεπτεμβρίου.Ο  Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες φυσιογνωμίες του αγιορείτικου και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού. 

Γεννήθηκε το 1866 στη Ρωσία από γονείς ευσεβείς. Ύστερα από διάφορες μεταπτώσεις των πρώτων νεανικών του χρόνων, ένα αποκαλυπτικό όραμα της Υπεραγίας Θε οτόκου τον έκανε να μετανοήσει βαθιά και να ποθήσει την ισάγγελη μοναχική πολιτεία.

Το 1892 ήρθε στο Άγιον Όρος, στη μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Μικρόσχημος μοναχός έγινε
το 1896 και μεγαλόσχημος το 1911.

Η ζωή του στον Άθωνα, διαποτισμένη από τη διαρκή μνήμη του Θεού, ξεχώριζε για τη συνέπεια και την ακρί βειά της τόσο στους πνευματικούς αγώνες όσο και στις μοναστηριακές διακονίες.
Το μνημείο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Pavel Zhuravlev μετά από έκκληση της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους προς τον Πρόεδρο Πούτιν και τοποθετήθηκε με ευλογία του  Μητροπολίτη Ιερισσού κ.κ. Θεοκλήτου.Σε συνέχεια της επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσίας Βλαδιμήρου Πούτιν στο Άγιο Όρος, η Αδελφότητα Μοναχών της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, ζήτησε από τον Πρόεδρο Πούτιν να ιδρυθεί ένα μνημείο του Αγίου Σιλουανού. Με χρήματα που συγκεντρώθηκαν από πιστούς του ρωσικού λαού, ο Πρόεδρος της Ρωσίας φρόντισε να κατασκευαστεί το μνημείο, το οποίο δώρισε στο πανελλήνιο πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι», το οποίο μετά από αίτημα του εφημέριου του Ιερού Ναού του οικισμού Γοματίου Αρχιμανδρίτη Αναστασίου και με τη συμπαράσταση της Τοπικής Κοινότητας Γοματίου του Δήμου Αριστοτέλη, παραδόθηκε στην τοπική κοινότητα του Γοματίου.