Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου 2013, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Μέσα από ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ταινίες τεκμηρίωσης από όλο τον κόσμο, καθώς και παράλληλες δράσεις- ανοιχτές συζητήσεις, ομιλίες, masterclass, έκθεση - το Φεστιβάλ φιλοδοξεί να ενημερώσει, να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει το κοινό, γύρω από κρίσιμες θεματικές που απαιτούν την κριτική στάση και την ενεργή συμμετοχή του.
Φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής και γιορτάζει πανηγυρικά την τέχνη του ντοκιμαντέρ παρουσιάζοντας το επετειακό αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», με ταινίες που χαρακτήρισαν το θεσμό από τη γέννησή του έως σήμερα. Επίσης, η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν, έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως, ο οποίος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστεί τις ταινίες του με το κοινό.
Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα:
ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ Μια αισιόδοξη ταινία γεμάτη ρυθμό θα ανοίξει την αυλαία του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ Πρώτη θέση της Μπες Κάργκμαν μας ξεναγεί στον εντυπωσιακό κόσμο του επαγγελματικού μπαλέτου, όπου πίσω από τη θεαματική όψη κρύβεται ο σκληρός αγώνας για την τελειότητα. Το ντοκιμαντέρ προσφέρει μια παρασκηνιακή ματιά στην καθημερινότητα έξι νέων χαρισματικών χορευτών που προετοιμάζονται για έναν από τους πιο σημαντικούς διαγωνισμούς χορού στον κόσμο. Μέσα από τα πορτρέτα τους, η σκηνοθέτιδα καταρρίπτει τα στερεότυπα του μπαλέτου, αναδεικνύοντας ένα γοητευτικό μωσαϊκό πολιτισμών και χαρακτήρων, βιωμάτων και αισθήσεων, σε μια ταινία – ύμνο στην ανθρώπινη ψυχή.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ «15 ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΜΙΑ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ» Στην 15η επετειακή διοργάνωση θα θυμηθούμε ντοκιμαντέρ που αγαπήθηκαν και εντυπώθηκαν στη μνήμη. Ντοκιμαντέρ που διαμόρφωσαν τη φυσιογνωμία και το χαρακτήρα του φεστιβάλ, καθορίζοντας την εξέλιξη και την πορεία του μέσα στο χρόνο. Ντοκιμαντέρ δημοφιλή και πολυσυζητημένα, τα οποία κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού χάρη σε ένα ελκυστικό συνδυασμό ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΤΡΙΣΙΟ ΓΚΟΥΣΜΑΝ Ο Πατρίσιο Γκουσμάν έχει αφήσει το δικό του αποτύπωμα στην τέχνη του ντοκιμαντέρ υπογράφοντας έργα που ξεπερνούν το χρόνο και τον τόπο. Στην καρδιά των ιστορικών συγκυριών, ο σκηνοθέτης ανακαλύπτει και ξεδιπλώνει το ταλέντο του, καταγράφοντας με το φακό του γεγονότα που διαμόρφωσαν μια νέα ανθρώπινη πραγματικότητα. Το αφιέρωμα συνοδεύεται και από μια δίγλωσση έκδοση για το έργο του κινηματογραφιστή.
ΤΜΗΜΑΤΑ:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Κάθε χρόνο και πιο δυναμική, η ελληνική παραγωγή ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστεί και φέτος στο 15ο ΦΝΘ, με 58 ελληνικές ταινίες οι οποίες αποτυπώνουν με τόλμη μια πραγματικότητα που αναδιαμορφώνεται στη δίνη κοινωνικών ζυμώσεων.
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του. Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο οποίος υποβοηθείται από τριμελή Γνωμοδοτική Eπιτροπή.
Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα του Προγράμματος μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, επιλέγονται όπως κάθε χρόνο να προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με τίτλο «Ανθρώπινα Δικαιώματα», το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για έβδομη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Κατερίνα Καλογερά (Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου & Προβολής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας) και Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου-Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας).
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα, συγκλονίζουν και ευαισθητοποιούν τον θεατή επάνω σε ένα ζήτημα που επιτάσσει άμεση δράση και αφορά στην ίδια μας την επιβίωση. Στο πλαίσιο του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Κωνσταντίνος Λιαρίκος (υπεύθυνος Περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF Ελλάς).
Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τον βασικό κορμό του προγράμματος του Φεστιβάλ συνθέτουν, επίσης, οι καθιερωμένες ενότητες «Όψεις του κόσμου», «Καταγραφή της Μνήμης», «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές», «Μικρές Αφηγήσεις», ενώ από φέτος η ενότητα «Μουσική» μετονομάζεται σε «Μουσική και Χορός» και περιλαμβάνει ντοκιμαντέρ που εστιάζουν και στις δυο αυτές μορφές τέχνης.
ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ – MASTERCLASS EDN «Από τη Μάχη της Χιλής στην Ευρώπη της κρίσης: Λάθη, διδάγματα και ελπίδες» Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, 10.30-13.00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Το έργο του Πατρίσιο Γκουσμάν, στο οποίο πραγματοποιεί αφιέρωμα φέτος το 15ο ΦΝΘ, είναι συνυφασμένο με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα στη Χιλή από τις αρχές του 1970 και μετά. Με αφετηρία τις ταινίες του σκηνοθέτη που επικεντρώνονται στην εμπειρία της διακυβέρνησης του Σαλβαδόρ Αλιέντε και στις συνέπειες της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ στη Χιλή, η ανοιχτή συζήτηση έχει ως στόχο να διερευνήσει το τι μπορεί να διδαχθεί σήμερα η Ευρώπη, και ειδικότερα η Ελλάδα, από τη Λατινική Αμερική του χθες και του σήμερα. Συμμετέχουν στο πάνελ: ο ντοκιμαντερίστας Πατρίσιο Γκουσμάν, ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Γιώργος Αυγερόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γιάννης Σταυρακάκης και ο μεξικανός δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Φερνάντο Μορένο. Συντονισμός: Δημήτρης Κερκινός
«Πρόσβαση στη ζωή» Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, 14:30-16:30, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Με αφορμή την ταινία Φωτιά στο αίμα, η οποία προβάλλεται στο 15ο ΦΝΘ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Αν και το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, η επικαιρότητα του θέματος για την Ελλάδα είναι σαφής, καθώς στα χρόνια της κρίσης οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να επιδείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο. Συμμετέχουν στο πάνελ: ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι, ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης και ο καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος. Συντονισμός: Έλενα Χρηστοπούλου
Masterclass του EDN «Ανατομία της Πράξης του φόνου» Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, 17:00-18:30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2013 του 15ου ΦΝΘ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN διοργανώνουν masterclass με θέμα «Ανατομία της Πράξης του φόνου», με την παραγωγό Σίγκνε Μπίργκε Σέρενσεν και την αντιπρόσωπο πωλήσεων Φιλίπα Kοβάρσκι. Με άξονα το ντοκιμαντέρ Η πράξη του φόνου / The Act of Killing των Τζόσουα Όπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη, το οποίο προβάλλεται στο 15ο ΦΝΘ, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν την παραγωγό και τη διανομέα της ταινίας και να μάθουν πώς εργάστηκαν στα διάφορα στάδια της δημιουργίας της. Στο εργαστήριο, οι εισηγήτριες θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους από την ταινία Η πράξη του φόνου, συζητώντας μεταξύ άλλων θέματα όπως η λήψη σωστών αποφάσεων στην προετοιμασία μιας διεθνούς συμπαραγωγής, ο σχεδιασμός ενός ρεαλιστικού πλαισίου παραγωγής χωρίς συμβιβασμούς στο καλλιτεχνικό σκέλος και η προώθηση και κυκλοφορία της ταινίας στη διεθνή αγορά.
ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ Το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί την Κυριακή 17 Μαρτίου 2013 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της φετινής Ημέρας Γαλλοφωνίας εντάσσεται η προβολή της ταινίας Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής / Paolo Chimney Sweep του Μπρινό Σουϊνάρ / Bruno Chouinard (η ταινία περιλαμβάνεται στην ενότητα «Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές» του 15ου ΦΝΘ). ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΝΤΑΣ Το 15ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2013 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 101» Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 15ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται η έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101» από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου 2013 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Πρόκειται για μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η έκθεση «Θεσσαλονίκη 101» περιλαμβάνει έργα από 14 συμμετέχοντες, τα οποία προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου με καθηγητή τον Ιρανοκαναδό φωτογράφο Μπάμπακ Σαλαρί.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ H Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, ένας σημαντικός θεσμός που ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2012 ως μία πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διευρύνει τις δραστηριότητές της και με χαρά ανακοινώνει την ίδρυση της μεγαλύτερης κινηματογραφικής βιβλιοθήκης στην Ελλάδα, η οποία θα εγκαινιαστεί στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Η Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη θα λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Κινηματογράφου / Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ Η Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market του 15ου ΦΝΘ πραγματοποιείται από 17 έως 23 Μαρτίου 2013, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace (αίθουσα Bυζάντιον). Φέτος, η Αγορά συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 520 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 55. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), DR (Δανία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+ (Γαλλία), ITVS (ΗΠΑ), YLE (Φινλανδία), POV (ΗΠΑ), HBO Europe (Ουγγαρία), TVE (Ισπανία), KCETLink (ΗΠΑ), TG4 (Ιρλανδία), κ.ά.
Φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει μια νέα δράση, παρέχοντας συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 μέχρι το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στις 11.00-13.00 (εκτός από Παρασκευή 22/3/2013 στις 15.00-17.00) η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα πραγματοποιεί συναντήσεις one to one με σκηνοθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να τους ενημερώνει για τις προοπτικές χρηματοδότησης, τα δημόσια προγράμματα, το MEDIA και πώς μπορεί ένας δημιουργός να επωφεληθεί από αυτά.
MARKET TALKS 20-22 Μαρτίου 2013, 17:30-18:00, Αίθουσα Excelsior του Electra Palace Καινοτομία Αγοράς - Πρακτικός οδηγός για ντοκιμαντερίστες Η Αγορά Ντοκιμαντέρ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ, την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Στις ημίωρες αυτές συζητήσεις, αγοραστές, παραγωγοί και διανομείς θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέματα, βασισμένοι στην προσωπική τους εμπειρία.
DOCS IN PROGRESS Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 15ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 12 ταινίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.
DOCS IN THESSALONIKI / PITCHING FORUM 2013 Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 (10:00-14:30) και Κυριακή 24 Μαρτίου 2013 (10:00-12:30), αίθουσα «Παύλος Ζάννας» / ανοικτό στο κοινό Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει το Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2013, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.
STREAMING PROJECT - ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ Το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο 13ο ΦΝΘ, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 15ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας - Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο– καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.
Το αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ. Μια συναρπαστική διαδρομή», το αφιέρωμα στον Πατρίσιο Γκουσμάν, οι ενότητες του 15ου ΦΝΘ «Ανθρώπινα Δικαιώματα», «Κοινωνία και Περιβάλλον», «Όψεις του Κόσμου», «Μικρές Αφηγήσεις», «Πορτρέτα: Ανθρώπινες διαδρομές», «Ελληνικό Πανόραμα» και το σύνολο των ελληνικών ταινιών του προγράμματος του 15ου ΦΝΘ, η έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101», καθώς και οι εκδηλώσεις της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013. |