«Ένιωθα έκσταση στην ιδέα και μόνο της επίσκεψης μου στη Φλωρεντία…Με είχε κυριεύσει ένα δυνατό ρίγος στην καρδιά, το αίμα είχε παγώσει μέσα μου και ενώ περπατούσα φοβόμουν διαρκώς ότι θα σωριαστώ στο έδαφος», έγραφε το 1817 ο Γάλλος συγγραφέας Marie-Henri Beyle, γνωστός στον λογοτεχνικό κόσμο με το ψευδώνυμο Stendhal, αναφορικά με την επίσκεψη του στην πόλη του ιταλικού βορρά.
Από τότε αυτό το έντονο, απροσδιόριστο συναίσθημα δέους και πανικού, ενθουσιασμού και τρόμου έχει κάνει αρκετές φορές την εμφάνιση του στις περιγραφές ταξιδιωτών που επισκέπτονται τη Φλωρεντία, έχοντας προκαταβολικά στο μυαλό τους την εικόνα της «τέλειας» πόλης, αυτής που πολλοί έχουν χαρακτηρίσει ως «τον πιο όμορφο προορισμό σε ολόκληρη την Ιταλία». Ίσως το διάσημο πλέον σύνδρομο Stendhal, που μοιάζει αρκετά με μία αληθινή κρίση πανικού, να μην υπάρχει στα αλήθεια. Να είναι απλά αποτέλεσμα της φαντασίας των ανθρώπων που φτάνουν εδώ, πιστεύοντας εξ’ αρχής πως στη Φλωρεντία θα βιώνουν την υπέρτατη καλλιτεχνική εμπειρία, μία δυνατή αποκάλυψη πλασμένη από τους αγγέλους της Αναγέννησης. Ίσως, πάλι ο αντίλογος ορισμένων επιστημόνων να ευσταθεί και το σύνδρομο Stendhal να προκύπτει απλά και μόνο από τη διάψευση των υψηλών προσδοκιών που βιώνει ένας επισκέπτης που έρχεται στη Φλωρεντία, περιμένοντας υπερβολικά πολλά.
Το μόνο σίγουρα είναι πως στην πρωτεύουσα της Τοσκάνης, από την πρώτη κι όλας στιγμή που θα ανεβείτε στους κήπους Bardini για να θαυμάσετε από ψηλά την εκθαμβωτική θέα στην πόλη, που μοιάζει με ζωντανό πίνακα του Ντα Βίντσι ή του Ραφαήλ, θα νιώσετε ένα δυνατό κύμα ρομαντισμού να διαπερνά τις φλέβες σας, θα μυρίσετε το έντονο άρωμα των φρέσκων λουλουδιών και θα αφήσετε το βλέμμα σας να περιπλανηθεί πάνω στις αναγεννησιακές σκεπές και στα νερά του ποταμού Άρνου που διατρέχουν την πόλη.Η Φλωρεντία συγκινεί τις καρδιές αυτών που αγαπούν την τέχνη. Οι λάτρεις της Αναγέννησης θα μαγευτούν από την ομορφιά στις αίθουσες της Galleria dell'Accademia που φιλοξενεί πολλά έργα του Μιχαήλ Άγγελου. Οι λάτρεις της αρχιτεκτονικής μπορούν να θαυμάσουν την αρχαία γέφυρα Πόντε Βέκιο, ενώ όσοι αγαπούν τα ψώνια μπορούν να περάσουν ένα ευχάριστο απόγευμα γυρίζοντας στα μαγαζιά της Πιάτσα Σάντο Σπίριτο. Πάρτε δυνάμεις για την εξερεύνησή σας .Πλατείες (piazze), καθεδρικοί ναοί και μουσεία, λιθόστρωτα δρομάκια με τρατορίες, πιτσαρίες, εστιατόρια και παγωτατζίδικα. Εμπορικά καταστήματα, διάσημοι οίκοι μόδας, ιστορικά καφέ, αγορές και γέφυρες.
Η Piazza della Repubblica στο κέντρο της Φλωρεντίας, αρχικά ήταν η τοποθεσία της ρωμαϊκής αγοράς, αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα την κατεδάφισαν για να φτιάξουν την πλατεία, γύρω από την οποία βρίσκονται μερικά από τα πιο κομψά καφέ - ζαχαροπλαστεία της πόλης.
Παράλληλα με την πλατεία είναι ο πεζόδρομος Via dei Calzaiuoli, γεμάτος εμπορικά καταστήματα, καφέ και ταχυφαγεία, ο οποίος ενώνει τις δυο δημοφιλείς πλατείες, την Piazza del Duomo στα βόρεια και την Piazza della Signoria στα νότια.Στην Piazza del Duomo δεσπόζει ο καθεδρικός ναός Santa Maria del Fiore, το Βαπτιστήριο San Giovanni και το Μουσείο Εργων του Ντουόμο (Opera Duomo Museum). Η πρόσοψη του Duomo εντυπωσιάζει με τα λευκά, πράσινα και κεραμιδί μάρμαρα. Χτίστηκε τον 19ο αιώνα σε γοτθικό ύφος για να αντικαταστήσει το αρχικό σχέδιο του αρχιτέκτονα Αρνόλφο ντι Κάμπιο. Η είσοδος για τον καθεδρικό ναό είναι δωρεάν (ώρες 10.00 – 16.30), ενώ υπάρχει η δυνατότητα για επίσκεψη, με εισιτήριο, στην κρύπτη, στον εντυπωσιακό θόλο του Μπρουνελέσκι με την πανοραμική θέα και τις νωπογραφίες του Giorgio Vasari στο εσωτερικό του, στο καμπαναριό (καμπανίλε) ύψους 84.7 μ. –ξεκίνησε να το σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας Τζιότο το 1334, ο οποίος πέθανε το 1337, και το συνέχισαν οι Andrea Pisano και Luca della Robbia. Για το μεν Καμπαναριό, το οποίο είναι και το πιο όμορφο της Ιταλίας, θα χρειαστείτε να ανεβείτε 414 σκαλοπάτια, για τον δε θόλο του Φίλιππο Μπρουνελέσκι, θα ανεβείτε 463 σκαλοπάτια, με τη θέα πραγματικά, και από τα δυο σημεία, να σας αποζημιώνει για τον κόπο σας (ώρες λειτουργίας 08.15 – 19.00 Καμπαναριό, 08.30 – 19.00 Θόλος).
Το Βαπτιστήριο San Giovanni, πιθανώς χτίστηκε τον 5ο αιώνα και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Φλωρεντίας. Εκεί, μεταξύ άλλων, θα θαυμάσετε τόσο το θόλο όσο και τις μπρούτζινες πόρτες με την Ανατολική Πόρτα, την οποία ο Μιχαήλ Αγγελος ονόμασε «Θύρες του Παραδείσου», να αποτελεί το πλέον αναγεννησιακό αριστούργημα του Ghiberti. Το ενιαίο εισιτήριο για τον Καθεδρικό (Dome) είναι στα 18 ευρώ, ενώ το Μουσείο Εργων του Ντουόμο κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα, είναι κλειστό (www.museumflorence.com).
Piazza della Signoria
Στην Piazza della Signoria βρίσκεται το Palazzo Vecchio, ιστορική έδρα της Φλωρεντινής κυβέρνησης. Ο πύργος του έχει ύψος 94 μ. και με τις εντυπωσιακές του επάλξεις αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο της πόλης. Στο εσωτερικό του παλατιού υπάρχουν 21 πολύ αξιόλογες αίθουσες με πλουσιότατο διάκοσμο, που αξίζουν την προσοχή σας. Εξω από το Palazzo Vecchio θα θαυμάσετε το σιντριβάνι του Ποσειδώνα και στην είσοδό του τον Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγελου (σ.σ. πρόκειται για το αντίγραφο καθώς το αυθεντικό βρίσκεται στην Galleria dell' Accademia). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η Loggia della Signoria, η οποία χτίστηκε τον 14ο αιώνα ως χώρος για δημόσιες τελετές, σήμερα όμως λειτουργεί ως εκθετήριο για διάφορα γλυπτά.
Γκαλερία Uffizi
Η Γκαλερία Uffizi είναι το πιο επισκέψιμο μουσείο στην Ιταλία, με περισσότερο από 1,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, 10.000 κατά μέσο την ημέρα. Το Palazzo degli Uffizi βρίσκεται νότια του Palazzo Vecchio, αποτελεί έργο του Βαζάρι που αρχικά προοριζόταν για τη στέγαση των διοικητικών γραφείων των Μεδίκων. Σήμερα, στις 45 αίθουσες της Πινακοθήκης Uffizi, φιλοξενούνται έργα της Αναγέννησης, αλλά και από την Υστερη Ιταλική και Ευρωπαϊκή ζωγραφική. Στις αίθουσες 10 - 14 φιλοξενούνται τα έργα του Botticelli με σημαντικότερα την κλασική «Γέννηση της Αφροδίτης» και την «Ανοιξη», στην αίθουσα 8 το έργο «Η Παναγία και το παιδί με τους δυο αγγέλους» του Filippo Lippi, ενώ στην αίθουσα 15 βρίσκονται οι πίνακες του Leonardo da Vinci (είσοδος 12 ευρώ έως 28/2. Από 1/03 – 31/10 η είσοδος κοστίζει 20 ευρώ). Ανοιχτά Τρίτη – Κυριακή, 08.15 – 18.50. Λόγω των μεγάλων ουρών για το Uffizi, προτείνεται η αγορά/προκράτηση εισιτηρίου μέσω διαδικτύου. Σ’ αυτήν την περίπτωση, να υπολογίζετε συν 4 ευρώ από την αρχική τιμή του εισιτηρίου (www.uffizi.com). |