ΤΟ TISIMVENI.GR και η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΒΕΝΗ ΣΑΠΚΑ ΣΑΣ ΞΕΝΑΓΟΥΝ στον Eνετικό Πύργο Ωρολογίου ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ο Eνετικός Πύργος Ωρολογίου, γνωστός και ως «Ωροσκοπείο», σύμφωνα με την εντοιχισμένη επιγραφή, κατασκευάσθηκε με συνδρομή των πολιτών της Πρέβεζας, όταν ήταν προβλεπτής ο Αλέξανδρος Ιώσηπος Σεμιτέκολος ( 1789-1791), και ολοκληρώθηκε το 1792. Ο τετράγωνος σε κάτοψη πύργος, υψώνεται σε βάση κόλουρης πυραμίδας και διαθέτει τέσσερα επίπεδα. Στο ανώτερο επίπεδο και στο κέντρο της δυτικής, νότιας και ανατολικής πλευράς υπάρχει μεγάλο μηχανικό ρολόι.
Πάνω από την είσοδο, στη νότια πλευρά του κτιρίου, βρίσκεται ηλιακό ρολόι, έργο του Συρρακιώτη μηχανικού Λ. Κοντάκη. Στο κέντρο σχεδόν της πρόσοψης έχει ενσωματωθεί λιθανάγλυφος θυρεός, η κεντρική παράσταση του οποίου έχει εποξεσθεί.
Τα πλαίσια των ανοιγμάτων, καθώς επίσης και οι ακμές του κτιρίου, έχουν κατασκευασθεί με πώρινους λαξευμένους γωνιόλιθους, που προδίδουν βενετσιάνικη τεχνοτροπία και επιρροή.
Εσωτερικά, ελικοειδής σκάλα οδηγεί στο ανώτερο επίπεδο, όπου βρίσκεται νεώτερη κατασκευή κωδωνοστασίου. Ο πύργος αποτελεί επιβλητικό κτίσμα, σημείο αναφοράς και σύμβολο για την πόλη της Πρέβεζας. Τα πλαίσια των ανοιγμάτων, καθώς επίσης και οι ακμές του κτιρίου, έχουν κατασκευασθεί με πώρινους λαξευμένους γωνιόλιθους, που προδίδουν βενετσιάνικη τεχνοτροπία και επιρροή.
Το 1865 με επιμέλεια του Οσμάν Εφέντη και με χορηγία των Μοτροπολίτη Άρτης & Πρεβέζης Σεραφείμ Χασάν Αγά, Π. Λουτρόπουλου, Αθ. Αθανασιάδη, Σπ. Καραμάνη και Αφών. Π. και Κ. Μαμμάτη, παραγγέλθηκε στον έμπορο Χασσάπη της Τεργέστης και τοποθετήθηκε νέος μηχανισμός ρολογιού. Το 1884 η γειτονιά όπου βρίσκεται ο Πύργος του Ρολογιού ονομάζεται ήδη «Ωρολόγιον». Ενώ το 1940 σταματά να λειτουργεί στα τέλη του χρόνου.
Το 1949 το κωδωνοστάσιο του Αγ. Χαραλάμπους, μετά την καταστροφή του από το σεισμό του 1948, μεταφέρεται στην κορυφή του Πύργου με κατασκευή προσθήκης και το 1954 δέχεται νέο μηχανισμό. Το 1990 υλοποιείται μελέτη αποκατάστασης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το 200 τοποθετείται ηλεκτρονικός μηχανισμός λειτουργίας του ρολογιού.