Specials
Recent News
Σιθωνία: Έκκληση για καθαρισμό οικοπέδων από ξερά χόρτα Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 11 Ιούλιος 2020 13:47
-_copy_255x175_copy_102x70Την υποχρέωση των ιδιοκτητών για καθαρισμό των οικοπέδων τους, απομάκρυνση ξερών χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών ή αντικειμένων τονίζει η αντιδημαρχία Καθαριότητας του δήμου Σιθωνίας.
«Ήδη διανύουμε τον τρίτο μήνα της αντιπυρικής περιόδου, η θερμοκρασία σημειώνει άνοδο και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυξημένος”, επισημαίνει η αρμόδια αντιδημαρχία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Πρόκειται για μία υποχρεωτική ενέργεια καθώς σύμφωνα με την 4/2012 Πυροσβεστική Διάταξη «οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υποχρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης υποβάλλεται μήνυση και μπορεί να επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της αντιδημαρχίας:

Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Χαλκιδικής, από τις 11 Ιουνίου 2020 δημοσιεύτηκε και ισχύει η 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη με θέμα «Διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων νια παραβάσεις επί κανονιστικών διατάξεων νομοθεσίας πυροπροστασίας», μέσω της οποίας προβλέπεται η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τους ανά κατηγορία και είδος παράβασης, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.)

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

• Για άναμμα φωτιάς, απόρριψη αναμμένου τσιγάρου – σπίρτων και άλλων υλών σε ξηρά χόρτα ή/και άλλα καυστά ή εκρήξιμα υλικά ή αντικείμενα προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

• Για εκτέλεση «θερμών εργασιών» σε υπαίθριους ή ημιυπαίθριους χώρους, όπως η ηλεκτροσυγκόλληση, η κοπή, η χρήση φλόγας ή ηλεκτρικού τόξου ή οποιουδήποτε εξοπλισμού που μπορεί να προκαλέσει θερμότητα, φλόγα ή σπινθήρα, καθώς και το καλαφάτισμα, η στεγανοποίηση, το πελέκημα, το τρύπημα, το κάρφωμα (καθήλωση) και οποιαδήποτε άλλη εργασία παραγωγής θερμότητας, εκτός εάν εκτελείται με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρείται η θερμοκρασία των εργαλείων και της εργασίας κάτω των 100 βαθμών Κελσίου, με μέσα όπως συσκευές κοπής και συγκόλλησης μετάλλων, συσκευές χαλκοκόλλησης και κασσιτεροκόλλησης, λυχνίες συγκόλλησης (καμινέτο) κ.α., εφόσον δεν έχει εκδοθεί άδεια εργασίας και δεν τηρούνται τα προληπτικά μέτρα προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

• Για άναμμα φωτιάς για λόγους εστίασης εντός οργανωμένων χώρων, όπως κάμπινγκ χωρίς τη λήψη των μέτρων προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.

• Για άναμμα και διατήρηση φωτιάς εντός κατοικιών, ξενοδοχείων, εργαστηρίων, καλυβιών, ποιμνιοστασίων, σκηνών, αυλών ή περιφραγμένων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και μέχρι την απόσταση 300 μέτρων, χωρίς την τήρηση των μέτρων προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.

• Για καύση σιτοκαλαμιάς και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων σε ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 3, 4, 5 ή χωρίς την άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας στις ημέρες με δείκτη επικινδυνότητας 1 και 2 προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.

• Για καύση αγροτικών εκτάσεων που βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή σε απόσταση μικρότερη από 300 μέτρα από αυτές και 50 μέτρα από δενδροστοιχίες, χωρίς άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το χρονικό διάστημα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 30 Απριλίου του επόμενου έτους, στις επικίνδυνες περιοχές, χωρίς να έχουν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.

• Για τοποθέτηση, φύλαξη ή εγκατάλειψη εύφλεκτων υλών ή άχρηστων ειδών ή απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές και 50 μέτρων από δενδροστοιχίες με δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση, χωρίς άδεια του οικείου Δασάρχη και τήρησης των υποδεικνυόμενων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία μέτρων πυροπροστασίας, προβλέπεται πρόστιμο 300 ευρώ.
• Για δημιουργία χώρων απόρριψης και η καύση απορριμμάτων εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ.

• Για λειτουργία ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων, λοιπών εργαστηριακών ή τεχνικών συγκροτημάτων που λειτουργούν εντός εκτάσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας, χωρίς άδεια του οικείου Δασάρχη, πιστοποιητικού πυροπροστασίας προβλέπεται πρόστιμο 250 ευρώ.

• Για κάπνισμα κυψελών μελισσών εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως 300 μέτρων από αυτές, χωρίς τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων πυροπροστασίας προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.

• Για καύση χορτολιβαδικών εκτάσεων χωρίς άδεια της αρμόδιας Δασικής Αρχής και θεωρημένης μελέτης από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία για τα αναγκαία μέτρα, μέσα και υλικά πυρασφάλειας, προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.
• Για άναμμα και διατήρηση για οποιοδήποτε σκοπό φωτιάς στην ύπαιθρο προβλέπεται πρόστιμο 200 ευρώ.

• Για απόρριψη αναμμένων τσιγάρων- σπίρτων και άλλων υλών προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

• Για την εντός δασών και δασικών εκτάσεων θήρα με όπλα, που έχουν βύσμα από ύλη, από την οποία μπορεί να μεταδοθεί φωτιά προβλέπεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι με βάση τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται καθημερινά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στα προαναφερόμενα ποσά προστίμου θα υπάρχει προσαύξηση με συντελεστή βαρύτητας.

Σε περίπτωση διαπίστωσης όμοιας παράβασης εντός ενός έτους, το επιβαλλόμενο πρόστιμο διπλασιάζεται. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία καθορίζεται ελάχιστο επιβαλλόμενο διοικητικό πρόστιμο τα 200 ευρώ και μέγιστο τα 5.000 ευρώ.

Η Πράξη Επιβολής Προστίμου συντάσσεται επί τόπου από τους ελεγκτές του Πυροσβεστικού Σώματος και εφόσον το πρόστιμο δεν πληρωθεί εμπρόθεσμα εντός 15 ημερών, βεβαιώνεται και εισπράττεται μέσω της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.).

Οι παραβάτες εντός 5 ημερών από την επίδοση της Πράξης δύνανται να υποβάλλουν εγγράφως αντιρρήσεις στο Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χαλκιδικής.