Specials
Recent News
Νέα έκθεση στο ΜΙΕΤ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2012 14:48

Katzourakis1

 

 

Μιχάλης Κατζουράκης - Έργα για συγκεκριμένους χώρους

15 Μαρτίου 2012 - 29 Απριλίου 2012

Στο ΜΙΕΤ.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης

παρουσιάζει στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη Βίλα Καπαντζή,

την έκθεση του Μιχάλη Κατζουράκη,

με τίτλο Έργα για συγκεκριμένους χώρους .

 Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 15 Μαρτίου, ώρα 20:00
(Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108)

Η έκθεση Μιχάλης Κατζουράκης – Έργα για συγκεκριμένους χώρους παρουσιάζει τα πιο σημαντικά site-specific έργα που δημιούργησε ο καλλιτέχνης από το 1970 μέχρι σήμερα. Σαράντα πέντε φωτογραφίες των έργων αυτών –στην πλειονότητά τους τοιχογραφίες, δάπεδα και οροφές για εσωτερικούς χώρους– πλαισιώνονται με σχέδια, μακέτες, αφαιρετικά γλυπτά και πίνακες που είτε συγγενεύουν εννοιολογικά είτε αποτέλεσαν αφορμή για τη δημιουργία τους.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012, ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (Βίλα Καπαντζή, Βασιλίσσης Όλγας 108). Θα διαρκέσει έως τις 29 Απριλίου 2012 και θα λειτουργεί με το εξής ωράριο: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Για ομαδικές επισκέψεις παρακαλούμε να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ, τηλ. 2310 295.170-1.

Τα πρώτα site-specific έργα του Κατζουράκη (μεταξύ 1971-73) είναι μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες εμπνευσμένες από τα γεωμετρικά έργα που είχε εκθέσει στις ατομικές του στο Ινστιτούτο Γκαίτε το 1969 και στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 1970. Φτιαγμένες από πλαστικό, οι τοιχογραφίες αυτές εντάχθηκαν σε ειδικούς χώρους: στα εστιατόρια προσωπικού των εργοστασίων Hoechst στην Κηφισιά, Ήβης στο Μαρούσι, ΑΠΚΟ στη Θήβα, σε διαμέρισμα στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο, χρησιμοποιώντας ειδικό ηχοαπορροφητικό υλικό, διαμορφώνει τους τοίχους στο στούντιο ραδιοφωνίας στο νέο κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, ενώ δημιουργεί μια σειρά από τοιχογραφίες σε ξύλο και διαχωριστικά χώρου σε μέταλλο για τις τράπεζες City Bank και Πειραιώς. Για την πραγματοποίηση των site-specific έργων του ο καλλιτέχνης συνεργάστηκε στενά με πολύ γνωστούς και καταξιωμένους αρχιτέκτονες όπως οι Θύμιος Παπαγιάννης, Σθένης Μολφέσης, Νίκος Βαλσαμάκης, Αλέξανδρος Τομπάζης, Κωνσταντίνος Δεκαβάλας.

Ξεχωριστή θέση στην έκθεση καταλαμβάνουν οι συνθέσεις του Κατζουράκη για το κρουαζιερόπλοιο Golden Odyssey το 1974. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη γκάμα υλικών, όπως φορμάικα, κεραμικό, καθρέφτη, ταπισερί και βιτρό, οι συνθέσεις αυτές εντάχθηκαν σε διάφορα σημεία και εσωτερικούς χώρους του πλοίου (κύρια αίθουσα υποδοχής, κλιμακοστάσια, φουαγιέ). Τη διετία 1976-77 αναλαμβάνει επίσης τις τοιχογραφίες για τα κρουαζιερόπλοια Δάφνη και Δανάη. Κορύφωση της ενασχόλησης του Κατζουράκη με τον δημόσιο χώρο αποτελεί το έργο Μαζαρέκο, που φτιάχτηκε ειδικά για τον σταθμό Πανόρμου του Μετρό το 2006.

H παρουσίαση των έργων του Μιχάλη Κατζουράκη στη Βίλα Καπαντζή συνυπολογίζει την αρχιτεκτονική και τον διάκοσμο του κτιρίου. Η έκθεση δεν περιορίζεται στο να καταγράψει απλώς μια σχετικά άγνωστη πλευρά του εικαστικού του έργου αλλά δίνει το έναυσμα για μια επαναθεώρηση. Πρόκειται για μια έκθεση που, αφενός, μαρτυρά τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της καλλιτεχνικής πρακτικής του Κατζουράκη και, αφετέρου, έναν αδιάκοπο πειραματισμό με την εικόνα, τις μορφές, τα υλικά και τον χώρο.

Ο Μιχάλης Κατζουράκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933. Ζει στην Αθήνα από το 1938. Σπούδασε ζωγραφική με τον André Lhote, και αφίσα και σχέδιο με τον Paul Colin στο Παρίσι. Από το 1955 έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι πέντε ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Το 1962 ίδρυσε με τον Φρέντυ Κάραμποττ το «Διαφημιστικό Κέντρο Αθηνών Κ&Κ». Το 1965 του απονέμεται ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικος για την ξεχωριστή του συμβολή στο ελληνικό design. Το 1968 γίνεται μέλος της Alliance Graphique Internationale (AGI). Το 1974 δημιουργεί το γραφείο «ΑΜΚ Αρχιτέκτονες και Διακοσμητές» που ειδικεύεται σε διεθνές επίπεδο στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση εσωτερικών χώρων, κυρίως κρουαζιερόπλοιων. Η πρώτη αναδρομική έκθεση του εικαστικού του έργου πραγματοποιήθηκε, με επιμέλεια της Έφης Στρούζα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το 2001 και στο «Εργοστάσιο» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών το 2002. Το γραφιστικό του έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση Φρέντυ Κάραμποττ, Μιχάλης & Αγνή Κατζουράκη – διαδρομές design routes, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πατρών του ΜΙΕΤ το 2008 και στο ΜΜΣΤ στη Θεσσαλονίκη το 2009. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία και σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2014 το Μουσείο Μπενάκη θα φιλοξενήσει μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγραφικού του έργου.

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχάλης Κατζουράκης, Χριστόφορος Μαρίνος