Specials
Recent News
Επίσκεψη στο ΚΜΣΤ Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 11 Φεβρουάριος 2012 09:01

untitlebmp

 

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις εκθέσεις από τους επιμελητές θα έχουν οι επισκέπτες των εκθέσεων  «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή.  Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει) της Λυδίας Δαμπασίνα στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στις 12:00.


Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο των εκθέσεων, ενώ ειδικά στην έκθεση «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή.  Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη» θα πραγματοποιηθούν και άλλες ξεναγήσεις από τους επιμελητές στις 26 Φεβρουαρίου, 11 Μαρτίου & 18 Μαρτίου.


Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

Έκθεση «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη» έως 24 Μαρτίου 2012 / ΚΜΣΤ-Μονή Λαζαριστών

Τη δυναμική που έχει ακόμη και σε νεώτερες γενιές εικαστικών - και όχι μόνο - η συλλογή Κωστάκη, επισημαίνει η έκθεση του ΚΜΣΤ με τίτλο «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη», η οποία φιλοξενείται στη Μονή Λαζαριστών έως τις 24 Μαρτίου 2012 (ώρες λειτουργίας Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά).
Η έκθεση προέκυψε μετά από το εργαστήριο-workshop που πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Μονής Λαζαριστών στις 12 και 13 Φεβρουαρίου 2011 με στόχο την παρουσίαση της συλλογής Κωστάκη και του πολυδιάστατου φαινομένου της Ρωσικής Πρωτοπορίας και κατόπιν την παραγωγή έργων εμπνευσμένων από την τέχνη της συγκεκριμένης περιόδου.
Ο τίτλος της έκθεσης αποτελείται από τρεις λέξεις που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ρωσική πρωτοποριακή τέχνη καθώς συναντώνται σε ένα μεγάλο ποσοστό έργων της εποχής, ενώ ταυτόχρονα περιγράφουν τις φάσεις και την εξέλιξη της Ρωσικής Πρωτοπορίας, από τους πρώτους γεωμετρικά αφηρημένους ζωγραφικούς πειραματισμούς στην κονστρουκτιβιστική λογική και στην βιομηχανική παραγωγή χρηστικών αντικειμένων.

Συμμετέχοντες: 157+173 designers Μπάμπης Παπανικολάου - Χριστίνα Τσιραγγέλου (βιομηχανικό σχέδιο), Cannot not design Νικολέττα Αντωνοπούλου - Μιχάλης Σέμογλου (γραφίστες), DElight Δάφνη Ηλιάκη - Εύη Ρέτζιου (σχεδιάστριες μόδας), Γιώργος Ευσταθουλίδης (γλύπτης), Θοδωρής Λάλος (εικαστικός), Στέφανος Μιχαηλίδης (γραφίστας - εικαστικός), Θανάσης Πασχαλίδης (γραφίστας - εικαστικός), Θεόδωρος Σταματογιάννης (εικαστικός), Κωνσταντίνος Φώτας (πολιτικός μηχανικός)
Guest artists: Βάσω Γκαβαϊσέ, Κορνήλιος Γραμμένος, Νίκος Καναρέλης, Γεωργία Σαγρή
Επιμέλεια: Θοδωρής Μάρκογλου και Αγγελική Χαριστού, Ιστορικοί τέχνης-Επιμελητές του ΚΜΣΤ

Έκθεση «Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει)»
έως 9.03 / ΚΣΤΘ Αποθήκη Β1

Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει) είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης της Λυδίας Δαμπασίνα που παρουσιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, έως τις 9 Μαρτίου 2012 (ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σάββατο 10:00 -18:00, Κυριακή 11:00-15:00, Δευτέρα κλειστά).
Η Λυδία Δαμπασίνα παρουσιάζει στην έκθεση  Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει), τη νέα της δουλειά η οποία ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2011, θίγοντας πτυχές της οικονομικής, πολιτισμικής και ηθικής κρίσης, που μαστίζει την Ελλάδα και όχι μόνο.
Η έκθεση αποτελείται από μια μεγάλη εγκατάσταση και τρία έργα στον χώρο καθώς και ένα ενιαίο σύνολο σκηνοθετημένων φωτογραφικών εικόνων μεγάλων διαστάσεων που συνοδεύονται από σύντομα κείμενα προερχόμενα ως επί το πλείστον από τον ημερήσιο Τύπο. Αυτά τα αποσπάσματα λόγου και εικόνας συντάσσουν αφηγήσεις που εξομολογούνται την ποιητικότητα της ανολοκλήρωτης προσπάθειας, την ηθική του αδιεξόδου, ενώ η επικαιρότητα αποκτά ιδιότητες οντολογικής φιλοσοφίας και προβάλλει υπαρξιακά ερωτήματα. Η Λυδία Δαμπασίνα επιχειρεί να εκφράσει τη θέση του σύγχρονου δημιουργού απέναντι στα προβλήματα της εποχής του.
Η χρήση πολλαπλών μέσων στο μέχρι τώρα έργο της Λυδίας Δαμπασίνα (ζωγραφική, κατασκευές, εγκαταστάσεις, φωτογραφία, προβολές εικόνων), το μέγεθος και η αυστηρότητα των εικόνων, η επιλογή των θεμάτων καθώς και η συνύπαρξη εικόνας-κειμένου συνιστούν βασικά χαρακτηριστικά του έργου της. Οι συνθέσεις της ενότητας Party’s over-Starts over  συγκροτούν μια ολοκληρωμένη πρόταση και μορφοποίηση, μια πολλαπλή σύνδεση εικόνων και καταστάσεων, ένα ολοκληρωμένο εικαστικό περιβάλλον, πρωτότυπο και ευρηματικό, ταυτόχρονα όμως πλούσιο και μεστό σε περιεχόμενο, συνδηλώσεις και πολλαπλές αναγνώσεις. 
Επιμέλεια: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελητής του ΚΜΣΤ

Εκπαιδευτικά προγράμματα & ξεναγήσεις
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη» πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για το νηπιαγωγείο και όλες τις τάξεις του δημοτικού σχολείου, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών γύρω από τη Ρωσική Πρωτοπορία και τη σύγχρονη τέχνη. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα γίνονται κατόπιν συνεννόησης του σχολείου με το μουσείο, στη Μονή Λαζαριστών, διαρκούν 1,5 ώρα και το κόστος συμμετοχής είναι  €1 κατά άτομο.
Και στις δύο εκθέσεις, «Σύνθεση-Κατασκευή-Παραγωγή. Ρωσική Πρωτοπορία και Σύγχρονη Τέχνη» & «Party’s over-Starts over (Το γλέντι τελείωσε-Το γλέντι ξαναρχίζει)»  πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις για το κοινό, κατόπιν συνεννόησης με το Τμήμα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΚΜΣΤ.

Πληροφορίες: Τ 2310 589222, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .
Οργάνωση-Συντονισμός-Εφαρμογή: Εύη Παπαβέργου, Κατερίνα Παρασκευά, Τμήμα Εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΚΜΣΤ -Μουσειοπαιδαγωγοί