Specials
Recent News
Έκθεση εικαστικών: «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος - μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου - φύσης» Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 04 Σεπτέμβριος 2020 08:35
downloadfile-15-1_copy_180x178Έκθεση εικαστικών: «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος - μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου - φύσης»
9 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2020
Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης
Έναρξη: Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020, 18:00-22:00

Το αστικό τοπίο, το ανθρωπογενές περιβάλλον που διαρκώς επεκτείνεται και όπου οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας αυξάνονται, η ανθρωπογεωγραφία του, τα υλικά και άυλα στοιχεία που το συνθέτουν, οι τρόποι που το βιώνει και το καθορίζει-συνδιαμορφώνει  ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκονται στο επίκεντρο της έκθεσης με τίτλο  «Αστικό Τοπίο. Ο χώρος όπου κινείται και δραστηριοποιείται ο σύγχρονος άνθρωπος - μια διαρκής πρόκληση ανθρώπου – φύσης» που πρόκειται να φιλοξενηθεί στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Α.Π.Θ, στην Προβλήτα Α’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2020.
Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του MOMus και του Αριστοτέλειου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και τελεί υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι συμμετοχές προέρχονται μετά από ανοιχτή πρόσκληση του ΔΣ του Ε.Ε.Τ.Ε. προς στα μέλη του όλων των ειδικοτήτων που ζουν ή εργάζονται στη Βόρεια Ελλάδα, δίνοντας τη δυνατότητα σε 90 σύγχρονους εικαστικούς να καταθέσουν την οπτική και τον τρόπο προσέγγισης και διαπραγμάτευσης του αστικού τοπίου. Στην έκθεση φιλοξενούνται επίσης και φωτογραφίεςτης Άλκηστης Ζερβοπούλου, με κείμενα του Βασίλη Μέλφου. 
«Καθώς οι αστικές περιοχές αποτελούν εντυπωσιακά παραδείγματα τοπίων του ανθρώπινου περιβάλλοντος, ορισμένοι ενδεικτικοί προβληματισμοί που μπορούν να προκύπτουν από την έκθεση είναι το αστικό τοπίο και η συμβολή του στην κλιματική ανθεκτικότητα και η σημασία ενός υγιούς σχεδιασμού πόλεων στην ευημερία του αστικού χώρου και στην βελτίωση της ψυχολογίας, περιβαλλοντικής και κοινωνικής. Ακόμα και το πρόσφατο θέμα της πανδημίας λόγω του κορωνοϊού που μετέβαλε αιφνιδιαστικά και βίαια την σχέση των ανθρώπων τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον της ζωής και της εργασίας τους, μπορεί να αποτελεί ουσιαστικό ζήτημα προβληματισμού όσον αφορά τις συνθήκες δυστοπίας που βιώνουμε στον αστικό χώρο», σημειώνει στο εισαγωγικό της κείμενο η  Μαρία Τσαντσάνογλου, Αν. Γενική Διευθύντρια του MOMus.
«Σήμερα η ζωή στον αστικό χώρο βάλλεται από πλήθος προβλημάτων όπως η ανεργία, η  οικονομική κατάσταση των εργαζομένων, η φτώχεια, η απαξίωση των τεχνών και της εκπαίδευσης, η εμπορευματοποίηση αγαθών πανανθρώπινων όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Πρόνοια, η Ενέργεια, το Νερό, ο Πολιτισμός, η εξαθλίωση μεταναστών και προσφύγων, η έξαρση της κρατικής καταστολής, η εμπορευματοποίηση – συρρίκνωση του φυσικού πλούτου και οι καταστροφές που προκαλούν οι στρατιωτικοί ανταγωνισμοί και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, όλα αυτά μας κάνουν να ανησυχούμε ως συλλογικός χώρος και να θέλουμε να μιλήσουμε με τον τρόπο που μπορούμε: με την τέχνη μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Ε.Ε.Τ.Ε. σχετικά με την έκθεση.
Όπως τονίζει ο Σταύρος Παυλίδης, Πρόεδρος ΔΣ του Α.Μ.Φ.Ι.Θ., «το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης σήμερα  αποτελεί μια γέφυρα  της έγκυρης επιστημονικής γνώσης του Α.Π.Θ. με το ευρύτερο κοινό της πόλης μας, της Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα για το σημαντικό θέμα της Σχέσης του Ανθρώπου με τη Φύση. Η συνεργασία του Α.Μ.Φ.Ι.Θ. με το MOMus και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας με την έκθεση σχετικά με το Αστικό Τοπίο ως διαρκή πρόκληση στη σχέση ανθρώπου – φύσηςαποτελεί ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος».

Διάρκεια έκθεσης: 9 Σεπτεμβρίου – 11 Οκτωβρίου 2020