Specials
Recent News
Συνεχίζεται η "Mπιενάλε Νέων" Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 22 Οκτώβριος 2011 07:10


_WinCE

Δράσεις της 15ης Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου στην Θεσσαλονίκη
από 22έως 28 / 10.

22/10
19.00 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Workshop Public Space - Αστικές Στρατηγικές για το Δημόσιο Χώρο από τους υπεύθυνους των εργαστηρίων (Παράλληλη δράση του Συνεδρίου Δημόσιος Χώρος Αναζητείται… που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων)
Χώρος : Αποθήκη 7 – Λιμάνι

22/10 & 23/10
21.30 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ TRICKY
Χώρος: Αποθήκη 13 – Λιμάνι

Ερμηνεύουν: Μαρία Λάππα, Ιωάννα Βασιλακοπούλου, Νάνσυ Μπούκλη
Μουσική:  Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος
Κοστούμια: Τατιάνα Σουχορούκοφ
Σκηνικά - Σκηνοθεσία: Γκάυ Στεφάνου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελισσαίος Βλάχος
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αλέξανδρος Καραμαλίκης

Θέατρο, χορός κι εικαστική δημιουργία συναντιούνται, αλληλεπιδρούν και συμβιώνουν μέσα από την έμπνευση τριών γυναικών performers. Το τρίκυκλο είναι ο χώρος της συνεύρεσής τους, αλλά και το όχημά τους για να μπορέσει κάθε μία μέσα από την τέχνη της να αυτοπροσδιοριστεί και συνάμα να κατανοήσει το άλλο, το διαφορετικό, το ξένο.
Το τρίκυκλο είναι ο χώρος της συνεύρεσής τους, αλλά και το όχημά τους για να μπορέσει κάθε μία μέσα από την τέχνη της να αυτοπροσδιοριστεί και συνάμα να κατανοήσει το άλλο, το διαφορετικό, το ξένο.
Το τρίκυκλο είναι εμπνευσμένο από την ιδέα της αυτάρκειας: ένα θέατρο με πλήρη υποδομή σε μικρογραφία. Υπηρετεί τη συνθήκη της ταχύτητας, της συμπύκνωσης και της λιτότητας. Οι πλευρές του αποτελούν κρυμμένες επιφάνειες που ξεδιπλώνονται για να το μεταμορφώσουν.  
Οι κρυφοί φωτισμοί και μια πληθώρα μηχανισμών του επιτρέπουν να σταθεί σε οποιονδήποτε χώρο, εσωτερικό ή εξωτερικό ως ολοκληρωμένο σκηνικό.
Η ευελιξία του να παρουσιάζει κάθε είδους καλλιτεχνικό δρώμενο, σε οποιοδήποτε σημείο μας δίνει τη δυνατότητα να πλησιάσουμε και να αγγίξουμε ένα ευρύτατο κοινό. Ξεφεύγοντας από τις συμβάσεις του κατεστημένου επιδρά στο κοινό με τρόπο άμεσο  δημιουργώντας αναμνήσεις που μένουν.


23/10 
18.00 Ανταλλαγές: ανταλλαγές καλλιτεχνικών ανησυχιών και καινοτόμων απόψεων,  εμπειριών, ρούχων και αξεσουάρ, γνώσεων. Με τη συμμετοχή του χοροθέατρου τέχνης ΧΑΝΘ, από την ομάδα “Aνταλλαγές”
Χώρος : Bar Partizan, Βαλαωρίτου 29

Σε συνεργασία με το Πείραμα


24/10
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Χώρος: Αποθήκη 13 - Λιμάνι
ΘΕΜΑ: Πόσο εύκολη καθιστά τη συμβίωση μέσα στην οικογένεια η παραδοχή της  ομοφυλοφιλίας («coming out») των εφήβων;

Πόσο εύκολο είναι σήμερα για έναν γκέι έφηβο ή μία έφηβη λεσβία να μιλήσει στους γονείς του για το σεξουαλικό του/της προσανατολισμό;
Παίζει ρόλο το αν η οικογένεια βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα ή όχι;
Πόσο έτοιμοι είναι οι γονείς να συμβιώσουν με παιδιά γκέι και λεσβίες και τι προβλήματα δημιουργούνται;
Από πού θα μπορούσαν να πάρουν οι γονείς εργαλεία γνώσης και ενημέρωσης ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα το coming out των παιδιών τους;
Υπάρχει τελικά κατάλληλος τρόπος και χρόνος να το πω στους γονείς μου;

Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο της εκστρατείας της "Ζούμε όπως κι εσύ", σε συνεργασία με το Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας  «Θετική Φωνή» παρουσιάζει διαδικτυακή συζήτηση με θέμα την παραδοχή της ομοφυλοφιλίας, μέσα στην οικογένεια και τις επιπτώσεις που έχει στους/στις εφήβους. Πρόκειται για έναν ακόμα διάλογο μέσω του διαδικτύου που έχει στόχο να καταγράψει εμπειρίες εφήβων και γονέων, να δώσει το πεδίο ενημέρωσης, συζήτησης και προβληματισμού και να αναζητήσει λύσεις και εξόδους αναφορικά με το μεγάλο θέμα του coming out μέσα στην οικογένεια. Οι ερωτήσεις θα τίθενται είτε διαδικτυακά για όσους/ες δεν καταφέρουν να παραβρίσκονται στην αίθουσα, μέσω του www.neagenia.gr, και φυσικά και από το κοινό που θα είναι παρόν. Ένα πολυσυμμετοχικό πάνελ θα προσπαθήσει να φωτίσει πτυχές ενός θέματος που πρώτη φορά έρχεται σε διάλογο από επίσημο φορέα της πολιτείας. Οι διαδικτυακές ερωτήσεις θα υποβάλλονται μέσω facebook και/ ή twitter. Όσες από αυτές δεν απαντηθούν ζωντανά θα απαντηθούν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο από το portal της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.
Την ημερίδα θα χαιρετίσει ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κος Γιάννος Λιβανός, και θα συμμετέχουν η κα Εύα Σπίνου, Gay Affirmative therapist, ο κος Νίκος Χατζητρύφων, Διευθυντής του Πανοράματος Ομοφυλοφιλικών ταινιών και μέλος της Σύμπραξης «Κοινωνικό Φύλο», καθώς και η Εύκλεια Παναγιωτίδου της Κοινωνικής Οργάνωσης GAY.
Τον συντονισμό της ημερίδας θα έχει η κα Μαριανέλλα Κλώκα, Διευθύντρια του Συλλόγου Οροθετικών  «Θετική Φωνή» και εκδότρια του περιοδικού City Uncovered.

Με τη συνεργασία του περιοδικού City Uncovered.


25/10
21.00, 3x3: γλυπτά, video art, performance, ποίηση
Χώρος : Bar Coq Au Zen (Βαλαωρίτου 37), έως τις 28/10

27/10
20.00: προβολή των  βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών Ταινιών - Crashfest 2006-2009, σε συνεργασία με το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ
Χώρος : Αποθήκη 1 – Λιμάνι


22.00 Warehouse Nights: Λόγος Απειλή (Hip-Hop) & DJ set: Zoltan Tribe
Χώρος : Αποθήκη 8 – Λιμάνι
Το SOUL παρουσιάζει ειδικά για την Μπιενάλε Νέων ένα πρόγραμμα live συναυλιών & DJ Sets που θα πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.  Τα επιλεγμένα γκρουπ, με το ένα πόδι στην τοπική σκηνή και το άλλο στη διεθνή μουσική πραγματικότητα, αποτελούν την επιτομή της σύγχρονης δημιουργικής συνθήκης.


28/10
TEENAGE ANGST
Χώρος: ΔΥΝΑΜΟ Project-Space, Τύπου 5, περιοχή Βαλαωρίτου
Ημερομηνίες : 28/10 – 18/11
Οργάνωση, Παραγωγή, Επιμέλεια: ΔΥΝΑΜΟ Project-Space
Κυλιόμενη έκθεση νέων δημιουργών 15-18 ετών.
Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση δημιουργεί εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις και πειραματικές εκδόσεις, από τέχνη, αρχιτεκτονική και σχέδιο από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τη συμμετοχή νέων καλλιτεχνών που εκφράζουν με τη δημιουργικότητα τους έντονα συναισθήματα ανασφάλειας, αγωνίας, διαμάχης, ευαισθησίας, αλλά και ελπίδας και γενναιότητας.
H έκθεση Teenage Angst αφορά στην επόμενη γενιά νέων δημιουργών. Aναφέρεται σε μία ηλικιακή κατηγορία που εκ φύσεως και θέσεως βρίσκεται σε διάσταση με την υπόλοιπη κοινωνία και επιχειρεί να συζητήσει, με όρους εγγενείς της τέχνης και της δημιουργίας, το ενδεχόμενο μίας κατανόησης της διαφοράς, γεφύρωσης του χάσματος και γιατί όχι μίας ενεργητικής συμβίωσης.Τeenage Angst
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση Teenage Angst αποτελείται από μία σειρά 3 κυλιόμενων εβδομαδιαίων εκθέσεων, με τη συμμετοχή 30-40 νέων δημιουργών ηλικίας 15-18 χρονών. Οι νέοι δημιουργοί συμμετέχουν με εικαστικό και εφαρμοσμένο έργο (ζωγραφική, κολάζ, σχέδιο, βίντεο, animation, zines, street art, εικονογράφηση, γραφιστική, ρούχο, κλπ). Στόχος των εκθέσεων είναι η δημιουργία ενός συνολικού περιβάλλοντος που εκθέτει αλλά και επικοινωνεί, μέσα από τη δημιουργία και την τέχνη, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της ηλικίας και κυρίως τα έντονα αισθήματα έριδος, ανασφάλειας, πνευματικής ανησυχίας, εσωτερικής αναταρχής, αγωνίας και συγκίνησης αλλά και ελπίδας, διέγερσης, τόλμης, ενθουσιασμού και παρορμητισμού.
Πρόκειται για συναισθήματα ιδιαίτερης έντασης που δεν έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά σηματοδοτούν και νοηματοδοτούν τη μεταβατική αυτή ηλικία και αποτυπώνονται στο εφηβικό και μετεφηβικό δημιουργικό έργο, στα συμβολικά συστήματα (γλώσσα, εμφάνιση, αντικείμενα, νεανικές υποκουλτούρες), αλλά και στα περιθώρια των σχολικών βιβλίων, στα ημερολόγια, και στα πολυάριθμα blogs, tumblr(s), κλπ.


Η είσοδος σε όλες τις εκθέσεις και τις δράσεις είναι ελεύθερη.