Specials
Recent News
Στο "άλσος του Αριστοτέλη" η εκπομπή tisimβενη Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 29 Αύγουστος 2021 11:26
1630228789931_copy_376x815_copy_94x204
Το "άλσος του Αριστοτέλη", το μοναδικό θεματικό πάρκο στη Χαλκιδική και σε υψόμετρο 500 μέτρων με θέα τον κόλπο της Ιερισσού, βρίσκεται στη γενέτειρα του Έλληνα φιλόσοφου στα Στάγειρα.


Το άλσος προϋπήρχε και η υπέροχη τοποθεσία επιλέχθηκε το 1956 για να φιλοξενήσει το επιβλητικό άγαλμα του Αριστοτέλη, έργο του γλύπτη Νικόλα, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος ο οποίος γεννήθηκε στα Αρχαία Στάγειρα.


Στο πάρκο θα δείτε πρωτότυπα διαδραστικά όργανα που λειτουργούν βάση των φυσικών νόμων που περιέγραψε στα έργα του ο Αριστοτέλης και ιδιαίτερα στο έργο του “Τα φυσικά”. Στο πάρκο σώζεται ακόμη και ένα μέρος από τον πύργο του Μαδέμ Αγά που ήταν επί τουρκοκρατίας το διοικητικό κέντρο των μεταλλείων της περιοχής. Όπως μας είπε ο αρχαιολόγος Κώστας Σισμανίδης, ο οποίος ανέσκαψε τα αρχαία Στράγειρα, το άγαλμα του Αριστοτέλη στήθηκε σε αυτήν την περιοχή και σε αυτό το άλσος γιατί μέχρι ένα χρονικό σημείο πιστευόταν ότι εκεί βρίσκονταν τα αρχαία Στάγειρα.
Το πάρκο Αριστοτέλη προσφέρει δραστηριότητες που στόχο έχουν να σας συστήσουν σε διάφορα φυσικά φαινόμενα και τις δυνατότητες της πρόσληψής τους, όπως για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν από τον πρώτο αληθινό επιστήμονα στον κόσμο, τον Αριστοτέλη. Δοκιμάστε να παίξετε με ένα τεράστιο, γρανιτένιο μουσικό όργανο βάρους πέντε τόνων, να δημιουργήσετε τρελές δίνες σε έναν σωλήνα νερού και να δημιουργήσετε οπτικές ψευδαισθήσεις με περιστρεφόμενους δίσκους!

Το πάρκο έχει εξελιχθεί σε ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες αλλά και για μαθητές καθώς συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση, και την θεωρία με την πράξη! Υπολογίζεται ότι κάθε καλοκαίρι, το πάρκο επισκέπτονται περισσότερα από 15.000 άτομα.

Γενέτειρα του Αριστοτέλη, μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα Στάγειρα ιδρύθηκαν από αποίκους της Άνδρου γύρω στο 655 π.Χ.Στη χερσόνησο Λιοτόπι, σε μικρή απόσταση από την Ολυμπιάδα, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Σταγείρων.

Γενέτειρα του Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.), μεγάλου φιλοσόφου της αρχαιότητας και δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα Στάγειρα ιδρύθηκαν από αποίκους της Άνδρου γύρω στο 655 π.Χ., αργότερα δε δέχτηκαν και αποίκους από τη Xαλκίδα.

Η ανασκαφική έρευνα έχει φέρει στο φως, μεταξύ άλλων, τμήματα της πρώιμης και της ύστερης κλασικής οχύρωσης της πόλης, αρχαϊκό ιερό, θεσμοφόριο, δημόσια οικοδομήματα στην αγορά, οικίες Κλασικών και Ελληνιστικών Χρόνων, καθώς και τμήμα του συστήματος υδροδότησης.

Σώζονται, επίσης, ερείπια μεσαιωνικών οικοδομημάτων και βυζαντινού τείχους.