Specials
Recent News
Η ΣΚΆΛΑ ΤΟΥ ΛΙΡΕΝΟΥ! Εκτύπωση E-mail
Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021 15:16
IMG_20190721_145040_copy_612x816_copy_153x204Η ΣΚΆΛΑ ΤΟΥ ΛΙΡΕΝΟΥ!

Σύμη! Μικρή αλλά ξεχωριστή
 
Ήσυχη κι όμως γεμάτη καρδιοχτύπια! Μικρή, μα πληρέστατη σε όλα! Τούτη η κουκκιδίτσα του ελληνικού χάρτη, ένα από τα πιο γραφικά νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων με ανέπαφη ομορφιά και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, θα σας κάνει να την ερωτευτείτε από την πρώτη ματιά…
Η ομορφιά της, λιτή και αρχοντική ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας καθώς το πλοίο μπαίνει στο λιμάνι. Μπροστά σας αντικρίζετε, σα ζωντανή ζωγραφιά, έναν από τους ομορφότερους και μεγαλύτερους νεοκλασικούς οικισμούς της Ελλάδας. Νεοκλασικά σπίτια βαμμένα σε έντονα, ζεστά χρώματα σκαρφαλωμένα στα πετρώδη απότομα βουνά του νησιού, αντανακλούν το ένδοξο παρελθόν της Σύμης, με παράδοση στη σπογγαλιεία, τη ναυπηγική και την ξυλογλυπτική.Πρόκειται για την Σύμη, την Σκάλα του Λιρενου που βρίσκεται στον Γυαλό.Τα σκαλιά της είναι 98.Πήρε το όνομα επειδή κάθε  σκαλοπάτι λέγεται ότι κόστισε μία χρυσή λίρα !Σε κάποια πέτρα στη σκάλα έγραφε το εξής..«.Ο όφις εδάκκασε Συμιακό.Ο όφις επέθανε ο Συμιακός έτζησε»
Η Σύμη είναι γεμάτη εντυπωσιακά διατηρητέα νεοκλασικά που προσδίδουν μια αρχοντιά στο νησί και θα σε κάνουν να νιώσεις ότι βρίσκεσαι σε κάποια άλλη εποχή. Εκτός από τον κοσμοπολίτικο αέρα, η Σύμη είναι γνωστή και για τον πολιτιστικό της πλούτο. Το πιο διάσημο αξιοθέατο είναι η Μονή Πανορμίτη, που αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες.