Specials
Recent News
‘50μ ελεύθερο’ Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 07 Ιούνιος 2017 08:17

afisa

Το MDA HELLAS και η θεατρική ομάδα ARTimeleia παρουσιάζουν την παράσταση:
                                                     ‘50μ ελεύθερο’
Ποια η διαφορά ανάμεσα σε δυο μάτια που βλέπουν και δυο μάτια που γράφουν;
Δυο πόδια που περπατούν στο δρόμο και τέσσερις ρόδες που τον διασχίζουν;
‘Για την παραγωγή της οικειοθελούς κίνησης, πρέπει να δοθεί εντολή από τα κινητικά κέντρα του στελέχους και του φλοιού του εγκεφάλου. Επιπλοκές στη μεταφορά της εντολής αυτής μέσω των κινητικών νευρώνων στους μύες, οδηγούν στη μη δυνατή εκτέλεσή της. Η κίνηση όμως με την έννοια της πρόσληψης και της πρόθεσης έχει ήδη υπάρξει.’
Μια παράσταση για τις αποστάσεις και τις διαδρομές που διατρέχουν τις ζωές μας.


Σκηνοθεσία: Αννίτα Καπουσίζη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Παίζουν: Δημήτρης Αγγελόπουλος, Φανή Ζαφειροπούλου, Κόνυ Ζήκου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Εύα Λαμπάρα, Μαριλιάνα Λυγερή, Γιώργος Σταυριανός.
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Νίκος Συμβουλίδης
Επιμέλεια βίντεο: Κυρηναίος Παπαδημάτος
Ζωντανή λήψη: Ζαφείρης Χαϊτίδης
Βιντεοσκόπηση παράστασης: Ζαφείρης Χαϊτίδης, Κυρηναίος Παπαδημάτος
Διερμηνεία νοηματικής: Ανδρονίκη Ξανθοπούλου
9-10-11 Ιουνίου
Θέατρο ‘ΦΟΥΡΝΟΣ’
 Μαυρομιχάλη 168, Αθήνα
Τηλ. Κρατήσεων: 2106460748
Τιμές εισιτηρίου: 10ευρώ, 5ευρώ (μειωμένο)

Λίγα λόγια για την παράσταση
Η ομάδα ARTimeleia που απαρτίζεται από ηθοποιούς μέλη του MDA ΕΛΛΑΣ (σωματείο για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις)και περιπατητικούς ηθοποιούς, ανεβάζει φέτος στις 9-10-11 Ιουνίου, στο θέατρο ‘ΦΟΥΡΝΟΣ’ (Μαυρομιχάλη 168) την παράσταση ‘50μ ελεύθερο’.
Πρόκειται για μια κειμενική σύνθεση πάνω στις διαδρομές που διανύουμε από και προς τα σημεία που καθορίζουν τις ζωές μας ξεκινώντας από την βασική αρχή ότι η κίνηση με την έννοια της πρόσληψης και πρόθεσης, έχει ήδη υπάρξει στον εγκέφαλό μας ακόμα και αν δεν βλέπουμε την πρακτική εφαρμογή της.
Ένα αμαξίδιο διασχίζει το δρόμο για να βρεθεί στη σκηνή, δυο χέρια σε θέση υπτίου ετοιμάζονται για την τελευταία διαδρομή στην πισίνα,  δυο αβέβαια πόδια έχουν βάλει σκοπό να εξομολογηθούν ένα έρωτα, τα κουρασμένα δάχτυλα 45 χρόνων γάμου καθαρίζουν το ψάρι του μεσημεριανού φαγητού, δυο κορμιά πνίγονται από πόθο, δυο μάτια γράφουν αυτά που δεν λέγονται.
Αυτές είναι μερικές από τις εικόνες της παράστασης μέσα από ζωντανές λήψεις-μαρτυρίες, βίντεο, πρωτότυπη μουσική και μια ανάσα για το τέλος της διαδρομής.
Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, παίζουμε με τα όρια που μπαίνουν ή βάζουμε στις κινήσεις του μυαλού και του σώματος, μόνο και μόνο για να διαπιστώσουμε για ακόμη μια φόρα, ότι οι διαδρομές μας απ όπου κι όπως κι αν ξεκινάει ο καθένας αρχικά μοιάζουν, κάποιες φορές συμπίπτουν και τελικά με κάποιο τρόπο ενώνονται.

Η σκηνοθέτης
Η Αννίτα Καπουσίζη μόλις ολοκλήρωσε την έρευνά της πάνω στο θέατρο με ανθρώπους με νευρομυϊκές παθήσεις που ανέπτυσσε τους τελευταίους 6 μήνες στην Αμερική με την υποτροφία Fulbright. Η έρευνα αυτή αποτελεί τη βάση μιας  μελέτης που συνδυάζει τη νευρολογική ανάλυση με τις βασικές αρχές της υποκριτικής με στόχο την κατάλληλη εκπαίδευση των ανθρώπων με νευρολογικές παθήσεις πάνω στο θέατρο και την υποκριτική.

18944767_10155256414341544_1324760000_n