Specials
Recent News
Νέοι κύκλοι στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2012 08:51

Σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη συνέργεια πανεπιστημίου και κοινωνίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για κύκλους διαλέξεων που πραγματοποιούν περισσότεροι από εξήντα πανεπιστημιακοί δάσκαλοι του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), ανεξάρτητοι ερευνητές και ειδικοί σε επιμέρους αντικείμενα.


Ήδη πραγματοποιούνται με επιτυχία οι διαλέξεις του πρώτου τετραμήνου στους εξής θεματικούς κύκλους: Ζητήματα Ψυχικής Υγείας, Η λογοτεχνική παραγωγή στη Θεσσαλονίκη: η εικόνα της πόλης στη λογοτεχνία, Βιώσιμη ανάπτυξη και Προστασία του περιβάλλοντος, Η Φιλοσοφία ως τρόπος ζωής, Η πόλη και τα μουσεία της.
Για το δεύτερο τετράμηνο, με έναρξη τον Μάρτιο του 2012 έχουν καθοριστεί έξι νέοι θεματικοί κύκλοι στους τομείς : Πόλη, Αρχιτεκτονική και καθημερινή ζωή, δώδεκα επίκαιρα θέματα Ιατρικής και Βιολογίας, Οικονομική κρίση και διέξοδοι, Βαλκάνια-Μέση Ανατολή: Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών, Αρχαιολογία: μνημεία και ιστορίες της Θεσσαλονίκης και Εκπαίδευση και Κοινωνία.

τόπος ημέρα Επιστημονικός υπεύθυνος/κύκλος
Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) Δευτέρα
6-8 Πόλη, Αρχιτεκτονική και καθημερινή ζωή
Σάσα Λαδά
Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) Τρίτη
5-7 Δώδεκα επίκαιρα θέματα Ιατρικής και Βιολογίας
Σοφία Κουΐδου
Καθηγήτρια Βιοχημείας, Αντιπρύτανης Έρευνας
Αλέξανδρος Γαρύφαλλος
Καθηγητής Παθολογίας-Κλινικής Ανοσολογίας, Τμήμα Ιατρικής Α.Π.Θ.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) Τρίτη
7-9 Οικονομική κρίση και διέξοδοι: από το «σήμερα» στο «αύριο» και από το «τοπικό» στο «διεθνικό»
Γρηγόρης Ζαροτιάδης
Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών
Α.Π.Θ.

Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
(Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου) Τετάρτη
6-8 Βαλκάνια-Μέση Ανατολή:
Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών
Φωτεινή Τσιμπιρίδου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους 57) Τρίτη
6-8 Αρχαιολογία: μνημεία και ιστορίες
της Θεσσαλονίκης
Στέλιος Ανδρέου
Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.

Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο
(Γ. Βαφοπουλου 3,           4ος όροφος ) Τρίτη
6-8 Εκπαίδευση και Κοινωνία
Π.Δ. Ξωχέλλης
Ομότιμος Καθηγητής Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.


1. Στους κύκλους των διαλέξεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου έχουν δικαίωμα εγγραφής οι ενήλικες ενδιαφερόμενοι άνω των 18 ετών. Η εγγραφή γίνεται είτε τηλεφωνικά, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 09:00 έως 14:00 στα τηλέφωνα 2310840295 και 2310841962 είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  
2. Σε κάθε κύκλο μπορούν να γίνουν έως 200 εγγραφές.
3. Στους εγγεγραμμένους θα χορηγείται βεβαίωση εγγραφής μετά την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, κατόπιν αιτήσεώς τους.
4. Στους ομιλητές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου θα παραδίδεται συμβολικό αναμνηστικό δώρο και ευχαριστήρια επιστολή μετά το τέλος της διάλεξης.

Τις εργασίες του Ανοιχτού Πανεπιστημίου συντονίζει Ομάδα Έργου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που τελεί υπό τον Δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρο Πέγκα, και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο για θέματα Παιδείας, Αντώνη Καρούμπη.
Την Ομάδα απαρτίζουν οι: Ελένη Χοντολίδου, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ (πρόεδρος, Σύμβουλος 1ης Δημοτικής Κοινότητας), Στέλιος Ανδρέου, καθηγητής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Εκπαίδευσης, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος, καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Γιώργος Ζωγραφίδης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Αγγελική Καλία, δικηγόρος, καθηγήτρια στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, εμπειρογνώμον στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος, Σάσα Λαδά, καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής, Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ, Μαίρη Μικέ, καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, Μαρία Τσαντσάνογλου, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, διδάσκουσα στο ΠΑΜΑΚ, και Φωτεινή Τσιμπιρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, ΠΑΜΑΚ.