Specials
Recent News
Εργασίες σε παιδικές χαρές Εκτύπωση E-mail
Σάββατο, 19 Μάιος 2012 07:04

imagesCA2R5UT7

 

Πιστοποιητικό ποιότητας και ασφάλειας αποκτούν οι Παιδικές Χαρές του Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να πληρούν όλες τις νέες προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για τη λειτουργία τους και να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών.


Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της Υπουργικής Απόφασης (28492/18.5.2009 - ΦΕΚ 931 Β΄) σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και Κοινοτήτων και σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης και τεχνικές επεμβάσεις σε τέσσερις παιδικές χαρές σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 592.000 ευρώ και περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Προϋπολογισμό του  Δήμου  Θεσσαλονίκης του έτους 2011. Οι παρεμβάσεις αυτές έχουν διπλό στόχο, όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης. Ο πρώτος στόχος είναι να βελτιωθεί η υλικοτεχνική υποδομή τους, με την αντικατάσταση παλιών και φθαρμένων παιχνιδιών και δαπέδων, με τη δημιουργία περιφράξεων, φωτίζοντας το χώρο, βελτιώνοντας το πράσινο, τοποθετώντας παγκάκια καθώς και κάδους Ανακύκλωσης και Απορριμμάτων.
«Ο δεύτερος στόχος είναι να αποκτήσουν ταυτότητα, μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που της ευρύτερης περιοχής, όπως η Αρχαία Αγορά ή το Επταπύργιο, αλλά και να αποκτήσουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα με την εφαρμογή χρήσεων ανακύκλωσης, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με σεβασμό προς το περιβάλλον. Στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, το έργο αυτό αποκτά έναν επιπλέον κοινωνικό σκοπό για τα ίδια τα παιδιά και τους συνοδούς τους που περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας μαζί τους και τα συνοδεύουν στο παιχνίδι τους. Οι Παιδικές Χαρές πρέπει να είναι ελκυστικές όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες και να γίνουν τόπος συνάντησης όλων των περιοίκων» ανέφερε ο Ανδρέας Κουράκης.
Εργασίες ανάπλασης και τεχνικές παρεμβάσεις άρχισαν στις εξής Παιδικές Χαρές:
- Παιδική Χαρά στην πλατεία Ναυαρίνου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 92.000 ευρώ. Η έκταση της παιδικής χαράς είναι 195 τ.μ. και τώρα επεκτείνεται προς το χώρο πρασίνου κατά 60 τ.μ. Στην παιδική χαρά δεν υπάρχει βρύση και ο φωτισμός είναι επαρκής. Τα υπάρχοντα παιχνίδια απομακρύνονται και δημιουργείται νέα περίφραξη, καταργώντας τη μία από τις δύο εισόδους. Το ελαστικό δάπεδο αντικαθίσταται από νέο με διαμορφώσεις στα πάχη, ανάλογα με τα ύψη πτώσης του κάθε παιχνιδιού.
- Παιδική Χαρά Τσιαπάνου, έργο συνολικού προϋπολογισμού 86.000 ευρώ. Η παιδική χαρά, εκτάσεως 545 τ.μ., εντάσσεται στο πάρκο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Τσιαπάνου και Τσάμη. Τα υπάρχοντα παιχνίδια αντικαθίστανται με καινούρια που φέρουν πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ο χώρος παιχνιδιού χωρίζεται σε δύο περιοχές ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που αφορά. Επιπλέον στους χώρους παιχνιδιού τοποθετούνται ελαστικές πλάκες ασφαλείας  διαστάσεων 50Χ50Χ4 και 6,5εκ. στα σημεία που απαιτείται λόγω μεγαλύτερου ύψους πτώσης, σε χρώμα  πράσινο. Η παιδική χαρά περιφράσσεται με νέα μεταλλική περίφραξη ενώ η υπάρχουσα βρύση παραμένει.
- Παιδική Χαρά Χειμάρας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 120.400 ευρώ. Η παιδική χαρά έχει έκταση 1000 περίπου τ.μ. και  βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Χειμάρας, μεταξύ των οδών Μπότσαρη και Κανάρη. Τα υπάρχοντα παιχνίδια αντικαθίστανται με καινούρια που φέρουν πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου. Ο χώρος παιχνιδιού χωρίζεται σε δύο περιοχές ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα που αναφέρεται. Στο χώρο των παιχνιδιών τοποθετείται χυτό ελαστικό δάπεδο,  σε χρώμα  πράσινο πάχους 4 εκ. και  κόκκινο πάχους 5εκ. Η παιδική  χαρά περιφράσσεται, ενισχύεται το υπάρχον πράσινο με την προσθήκη νέων δέντρων και θάμνων, δημιουργείται καθιστικός χώρος για ξεκούραση και πραγματοποίηση υπαίθριων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Οι εσωτερικοί διάδρομοι επιστρώνονται από κυβόλιθο διαστάσεων 10Χ10Χ6εκ. σε χρώμα γκρι και καφέ, και πατημένο χώμα.
- Παιδική Χαρά μεταξύ των οδών Δημητρακοπούλου και Χαιρώνειας, έργο συνολικού προϋπολογισμού 45.000 ευρώ. Η έκταση της παιδικής χαράς είναι 155τ.μ. περίπου. Απομακρύνονται τα παλιά παιχνίδια και  αντ΄ αυτών τοποθετείται  μία μεταλλική διθέσια κούνια παιδιών, μία τσουλήθρα και μία τραμπάλα. Στον χώρο παιχνιδιού τοποθετούνται ελαστικές πλάκες ασφαλείας  διαστάσεων 50Χ50Χ4εκ., σε χρώμα πράσινο. Τοποθετείται μεταλλική περίφραξη, γίνεται εγκατάσταση  και τοποθέτηση βρύσης, δημιουργείται εσωτερικός διάδρομος από κυβόλιθο διαστάσεων 10Χ10Χ6εκ. και  τοποθετούνται τέσσερα νέα παγκάκια.

Να σημειωθεί ότι σε εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης (28492/18.5.2009 - ΦΕΚ 931 Β΄) σχετικά με τον καθορισμό των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών, όλες οι Δημοτικές και Κοινοτικές αρχές οφείλουν να προσαρμόσουν τις οικείες τους παιδικές χαρές στις σχετικές διατάξεις προχωρώντας σε διαδικασία πιστοποίησής τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012.