Specials
Recent News
Προβλήματα στην καθαριότητα Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 17 Απρίλιος 2012 07:38

FHGKK

 

 

 

ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Από τη Διοίκηση του Δήμου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης γνωστοποιεί ότι οι εργαζόμενοι στον τομέα Καθαριότητας του Δήμου κήρυξαν αποχή από την υπερωριακή εργασία τους, δηλώνοντας πως δεν θα προβούν στην αποκομιδή απορριμμάτων κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου του Πάσχα.
Η δημοτική Αρχή απευθύνει έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν κατά το δυνατό την απόρριψη απορριμμάτων στους κάδους κατά τη διάρκεια του τριημέρου, προκειμένου ν’ αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους της πόλης και να μη διαταραχθεί η Δημόσια Υγεία. Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, λόγω και των αργιών, λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των υπερωριακών αμοιβών τους από τον Νοέμβριο του 2011 καθώς και για τις τραγικά χαμηλές τακτικές απολαβές που έλαβαν με τη μισθοδοσία του τρέχοντος μηνός.
Ωστόσο, τόσο η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων υπερωριακών αμοιβών όσο και τα τραγικά μικρά ποσά τρέχουσας μισθοδοσίας των εργαζομένων οφείλονται στην εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου του Δημοσίου από 1η Απριλίου 2012 με αναδρομική ισχύ από 1η Νοεμβρίου του 2011.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όσο δυσάρεστο κι αν είναι, είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει την ισχύουσα νομοθεσία, όπως ακριβώς και όλοι οι ΟΤΑ της χώρας αλλά και ο στενός και ευρύτερος Δημόσιος τομέας, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που ψήφισε το Κοινοβούλιο.
Οι λαϊκιστικές κορώνες κατά μιας υποτιθέμενης «κοινωνικής αναλγησίας» ενόψει και των εορτών του Πάσχα στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου που διανύουμε, και μάλιστα από μέλη του Κοινοβουλίου που ψήφισαν τις επίμαχες ρυθμίσεις, όπως ο κ. Γκιουλέκας, είναι εύκολη, ανέδοξη, αλλά και αδιέξοδη μέθοδος που χαϊδεύει αυτιά εκ του ασφαλούς. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, όμως, θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και πάντα μέσα στα όρια της νομιμότητας να διορθώσει τις αδικίες που υφίστανται οι εργαζόμενοι.
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου του Δημοσίου συνεπάγεται ότι από τις αμοιβές των μηνών Νοεμβρίου 2011-Μαρτίου 2012 παρακραείται η διαφορά που προκύπτει από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε τρεις μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2012 και έως και τον Ιούνιο του 2012, ενώ και οι υπερωριακές αμοιβές υπολογίζονται με τα δεδομένα του Ενιαίου Μισθολογίου.
Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα του Δήμου αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες υπηρεσίες έλαβαν το δώρο Πάσχα και τον τρέχοντα μισθό, αναπροσαρμοσμένα στα νέα δεδομένα του Ενιαίου Μισθολογίου, ενώ θα λάβουν και τις αμοιβές για την υπερωριακή απασχόληση Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, επίσης αναπροσαρμοσμένες σύμφωνα με το Ενιαίο Μισθολόγιο, την ερχόμενη εβδομάδα, έπειτα από την αντιμετώπιση των περιπλοκών που υπήρξαν στην επεξεργασία των μισθολογικών δεδομένων από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, των περικοπών και της μεταβολής των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου.