Specials
Recent News
Έκθεση στην παραλία Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2013 08:21

NJHGFDSSADC

 

 

Μια διαχρονική ματιά σε τοπία οργανωμένου πράσινου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει η έκθεση  «Μητέρας Πόλης Κήποι Περικαλλείς», η οποία διοργανώνεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης με τη  συνεργασία του Εργαστηρίου Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου της Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ  και εγκαινιάζεται, τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2013, στις 19.00 στο περίπτερο του «Κήπου των Ρόδων» στη Νέα Παραλία.


  Πρόκειται για φωτογραφική έκθεση με αρχειακό υλικό του  Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης από τη Συλλογή Άγγελου Παπαϊωάννου και άλλες πηγές, που είναι αφιερωμένη στη μεταβολή του αστικού και περιαστικού τοπίου, των χώρων και των μορφών πρασίνου της πόλης (όπως δημόσια πάρκα, πλατείες, ιδιωτικοί κήποι και δενδροστοιχίες) κατά τους τελευταίους αιώνες.
Με την επιλογή του περιπτέρου του «Κήπου των Ρόδων» για την πραγματοποίηση της έκθεσης, τα θεματικά πάρκα στη Νέα Παραλία ενισχύουν την πολιτιστική τους χρήση και ταυτότητα. Ταυτόχρονα, ο εξωστρεφής χαρακτήρας της έκθεσης προσεγγίζει το εκθεσιακό περίπτερο ως ένα μεγάλο “info-kiosk” ευαισθητοποίησης και ιστορικής ενημέρωσης σε θέματα αστικού πρασίνου, αντικατοπτρίζοντας την προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αύξηση και την ποιοτική αναβάθμισή τους.
Η προσπάθεια για πολιτιστική χρήση των χώρων πρασίνου είναι ο καλύτερος τρόπος για την ανάδειξή τους σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας  Ζωής, Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε: «Η έκθεση αυτή είναι ίσως η πληρέστερη ματιά διαχρονικά στο αστικό πράσινο της Θεσσαλονίκης. Η επιτυχία της βασίζεται στη συμμετοχή πολλών και σημαντικών εμπλεκόμενων φορέων που συνέβαλλαν τα μέγιστα για την δημιουργία της». 
Η έκθεση επιχειρεί μία διαχρονική ματιά σε τοπία οργανωμένου πρασίνου στη Θεσσαλονίκη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Παρουσιάζονται πάρκα και κήποι, χώροι μικροί ή μεγάλοι, πολυσύχναστοι ή άγνωστοι, κεντρικοί ή απόμεροι, με ποικίλες χρήσεις πέρα από αυτήν του δημόσιου χώρου αναψυχής και ξεκούρασης, που περιβάλλουν ναούς και μνημεία, νοσοκομεία, μουσεία, κοιμητήρια ή εκπαιδευτικά ιδρύματα και βιώνονται από πολίτες καθημερινά, αναφέρει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Τοπίου ΑΠΘ Ιωάννης Α. Τσαλικίδης, που υπογράφει και τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, και προσθέτει:
«Για πρώτη φορά, με εργαλείο παλιές φωτογραφίες και σχέδια, οι χώροι αυτοί συσχετίζονται με την εξέλιξη του πολιτισμικού τοπίου της Θεσσαλονίκης και επισημαίνεται η ιστορικότητα τους πέρα από την σημασία τους ως περιβαλλοντικά τοπόσημα. Αναδεικνύοντας τις αρχές σχεδιασμού τους, τα στοιχεία βλάστησης που τους συνθέτουν και με μία σύντομη αναδρομή στην ιστορία τους, κύριος στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι Θεσσαλονικείς και επισκέπτες να αναγνωρίσουν, να αναγνώσουν και να απολαύσουν τους χώρους αυτούς πληρέστερα στις καθημερινές τους περιηγήσεις».
Η έκθεση η οποία χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.ΠΕ.Κ.Α), θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουνίου 2013 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11.00 έως τις 20.00.