Specials
Recent News
Η"Αγκαλιά του Ήλιου"στη Θεσσαλονίκη Εκτύπωση E-mail
Τετάρτη, 17 Ιούνιος 2015 10:47

ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Για μια ακόμη φορά η συγγραφέας καταφέρνει να κερδίσει τον αναγνώστη από την πρώτη στιγμή.
Το μυθιστόρημα ξεκινά αινιγματικά, με ένα περιστατικό που συμβάινει στο δωμάτιο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου των Αθηνών. Τον φόνο μιας νεαρής γυναίκας από έναν άντρα και μια δεύτερη γυναίκα να είναι η μοναδική αυτόπτης μάρτυρας. Ωστόσο, λίγο αργότερα συλλαμβάνεται από την Αστυνομία ως η κύρια ύποπτη. Η συγγραφέας δεν μας αποκαλύπτει τα πρόσωπα, κρατώντας μας σε αγωνία, ενώ στη συνέχεια το «νήμα» ξετυλίγεται με πολλές ανατροπές που καθηλώνουν το αναγνωστικό κοινό.
Ας δούμε όμως πως ξεδιπλώνεται η υπόθεση του μυθιστορήματος που παρουσιάζουμε σήμερα.
Κεντρικοί ήρωες, η Βαλέρια και ο Νικόλας. Το βιβλίο περίτεχνα χωρίζεται σε δύο μεγάλα μέρη. Πρώτα γνωρίζουμε τη Βαλέρια, τη ζωή της από τα «φουρτουνιασμένα» παιδικά της χρόνια και στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο μαθαίνουμε για τον Νικόλα. Με έναν ιδιαίτερο τρόπο, οι ιστορίες των δύο νέων «ανταμώνουν» προς το τέλος του μυθιστορήματος και η συγγραφέας μας παρουσιάζει από διαφορετική οπτική όσα συμβαίνουν στους δύο ήρωες.


Η Βαλέρια, λοιπόν, ζει τα παιδικά της χρόνια στην Αθήνα με τους γονείς της. Ο πατέρας της Γιάννης είναι στοργικός μαζί της, την αγαπά υπερβολικά σε αντίθεση με τη μητέρα της Φωτεινή, η οποία δείχνει μια άσχημη συμπεριφορά τόσο προς την Βαλέρια όσο και προς τον σύζυγό της. Συμπεριφέρεται σαν ξένη στο σπίτι που ζει. Μεγάλη αγάπη της Βαλέριας ο χορός. Γι’ αυτόν ζει, με αυτόν αναπνέει. Και παρά τις αντιξοότητες και τα απανωτά εμπόδια που συναντά καταφέρνει να φτάσει πολύ ψηλά και να γίνει πρίμα μπαλαρίνα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Υπάρχει και ένα ακόμη πρόσωπο στην οικογένεια της Βαλέριας ο θείος της ο Νικήτας. Ο αδερφός του πατέρα της. Ένα πρόσωπο-κλειδί που η παρουσία του σηματοδοτεί γεγονότα και ανατροπές στο μυθιστόρημα.DSC09103
Η Βαλέρια θα χάσει τον πατέρα της, ο οποίος δεν θα αντέξει τον χωρισμό και την εγκατάλειψη από την Φωτεινή. Αργότερα θα χάσει και τη μητέρα της. Μέσα από ένα γράμμα της μητέρας της, λίγο πριν πεθάνει, η Βαλέρια θα αποκαλύψει πολλά για τη ζωή της. Θα μάθει πολλές και σκληρές αλήθειες αφήνοντας έπληκτο και τον αναγνώστη. Ο Νικόλας, ο οποίος είναι αστυνομικός, μπαίνει στη ζωή της Βαλέριας μια νύχτα κατά την οποία η ίδια έρχεται αντιμέτωπη με έναν θανάσιμο κίνδυνο, κοντά σε έναν καταυλισμό Ρομά στο Ζεφύρι. Εκεί, θα βρεθεί αγκαλιά με ένα νεογνό, ένα αγοράκι που έχει ανάγκη από αγάπη και φροντίδα. DSC09130Το βρέφος θα φέρει κοντά τους δύο νέους. Το μικρό αγοράκι, όπως και άλλα ορφανά και εγκατελειμμένα παιδιά θα βρουν θαλπωρή στη ζεστή αγκαλιά ενός ιδρύματος που ονομάζεται «Ήλιος» με μπροστάρη έναν νεαρής ηλικίας κληρικό, τον πατέρα Αντώνιο. Όμως αυτή η φωλιά για τα παιδιά αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Θέλοντας να βοηθήσει η Βαλέρια τις προσπάθειες του άοκνου ιερέα και να κρατήσει το χαμόγελο στα χείλη των δυστυχισμένων παιδιών αποφασίζει να κλέψει. Να γίνει ένας θηλυκός Ρομπέν των δασών, όπως τη χαρακτηρίζει και η ίδια η συγγραφέας. Και οδηγείται στη συγκεκριμένη πράξη, αφού πρώτα συναντήσει πόρτες πλουσίων κλειστές, την άρνηση εύπορων ανθρώπων και οικογενειών να συνδράμουν από το περίσσευμά τους στο φιλανθρωπικό έργο του «Ήλιου». Δύο φορές θα επιχειρήσει η Βαλέρια να κλέψει αντικείμενα αξίας, να τα πουλήσει σε κλεπταποδόχο και στη συνέχεια τα χρήματα από την πώληση των κλοπιμαίων να τα διαθέσει στο ορφανοτροφείο. Στη διάρκεια αυτών των παράνομων πράξεων η Βαλέρια θα κινδυνέψει. DSC09182
Εκτός από τον Νικόλα, θα έρθει και ένα άλλο πρόσωπο στη ζωή της. Ο Αχιλλέας Δελαπόρτας. Ένας πλούσιος, ο οποίος θα την ερωτευτεί όπως και εκείνη θα τον αγαπήσει, όμως στη συνέχεια θα την απογοητεύσει, θα την πικράνει, αφού θα την έχει προδώσει. Ο Αχιλλέας είναι επίσης πρόσωπο-κλειδί στην ιστορία και συνδέεται με διάφορους τρόπους και με τους υπόλοιπους ήρωες. 
Η Βαλέρια συλλαμβάνεται από τον Νικόλα, τον άντρα που έχει αγαπήσει και με τον οποίο αποφασίζει να ενώσει τη ζωή της ύστερα από όσα θα βιώσει από τον Αχιλλέα. Και στο σημείο αυτό σταματά η αφήγηση της ζωής της Βαλέριας και ξεκινά το δεύτερο μέρος του μυθιστορήματος, όπου ξετυλίγεται η ζωή του Νικόλα.
Ο Νικόλας, ο οποίος τα παιδικά του χρόνια τα έχει περάσει σε ένα όμορφο μέρος της Ελλάδας, τον Άγιο Νικόλαο, στο Λασίθι της Κρήτης. Μαθαίνοντας λοιπόν για τη ζωή του Νικόλα, την οικογένειά του, τον πάτερα του τον Καπετάν-Μιχάλη (που θα χάσει κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και θα ορκιστεί να βρει και να τιμωρήσει τους υπαίτιους), τη μητέρα του την Αρετούσα αλλά και τη γιαγιά του την Ελισσώ, θα γνωρίσουμε και τις ομορφιές της Κρήτης με μια πολύ ζωντανή περιγραφή, γεμάτη εικόνες, χρώματα, γεύσεις και αρώματα, από τη συγγραφέα.
Στο μέρος αυτό του μυθιστορήματος θα μάθουμε για την Ελισσώ, τη γιαγιά όπως είπαμε του Νικόλα, τη μητέρα της μητέρας του. Για την Ελισσώ θα ταξιδέψουμε στο παρελθόν, στην ιστορία. Στο 1941 και στη Μάχη της Κρήτης, όπου μια νέα Κρητικοπούλα πολεμάει ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Μια πραγματική ηρωίδα, που θα πιαστεί αιχμάλωτη από τον εχθρό, θα φυλακιστεί και θα ζήσει φριχτά βασανιστήρια. Όμως θα αντέξει και θα γλιτώσει χάρη σε έναν Γερμανό αξιωματικό των αλεξιπτωτιστών, επικεφαλής του Τάγματος που βρίσκεται στην Κρήτη για να καταλάβει το νησί. Πρόκειται για τον Νικολάους Φον Γκράιμ. Ανάμεσα στο ηρωικό κορίτσι και τον αξιωματικό θεριεύει ένας ελεύθερος φυλακισμένος έρωτας σε μια σπηλιά με απόκρυφη ομορφιά. Γεγονότα του παρόντος και του παρελθόντος εναλλάσονται αρμονικά σ’ αυτό το μυθιστόρημα. Περισσότερα για την εξέλιξη αυτής της όμορφης και συναρπαστικής ιστορίας στο βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας ή που σύντομα θα αποκτήσετε...DSC09185
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, και με το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, η συγγραφέας μας «ταξιδεύει» σε πολλές όμορφες γωνιές της Ελλάδας και του κόσμου. Στην Κρήτη με τις ανεπανάληπτες ομορφιές και τις μεθυστικές μυρωδιές. Με τον Καζαντζάκη, το πεντοζάλι, τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Μας «ταξιδεύει» όμως και στην Κύπρο, όπου κάποια στιγμή η ηρωίδα μας η Βαλέρια θα βρεθεί και στη Μεγαλόνησο. Θα απολαύσουμε όμως και ένα ταξίδι με το θρυλικό Οριάν Εξπρές μέχρι και τη Βενετία. Παρέα –όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο εισαγωγικό της σημείωμα η συγγραφέας- με μια χορεύτρια, μια κλέφτρα, έναν αστυνομικό, έναν καπετάνιο, μια Ηλιογέννητη, μια Ρωσίδα αριστοκράτισσα. Στην αγκαλιά του ήλιου. Στην αγκαλιά της αγάπης. Εκεί όπου κάποιοι γίνονται ήλιοι για να φωτίσουν τους σβησμένους ήλιους των άλλων.