Specials
Recent News
Η Χάλκη, αυτός ο τόπος «ο μικρός, ο μέγας» Εκτύπωση E-mail
Κυριακή, 04 Αύγουστος 2019 14:01

Κάτω από το αιγαιοπελαγίτικο φως και πάνω από τη γαλάζια θάλασσα, ένα γνήσιο ελληνικό χαμόγελο υψώνεται ανάμεσα στα νησιά των Δωδεκανήσων και σας προσκαλεί.


 
Η Χάλκη, αυτός ο τόπος «ο μικρός, ο μέγας» κρύβει αληθινούς θησαυρούς. Θα το αντιληφθείτε μόλις αντικρύσετε το πανέμορφο λιμάνι και μοναδικό οικισμό του νησιού, το Νημποριό. Η απουσία οχημάτων, η ηρεμία που αποπνέει αυτό το μικρό νησάκι, η ρομαντική ατμόσφαιρα υποβάλλει τον επισκέπτη.

Όλα κινούνται με χαλαρούς ανθρώπινους ρυθμούς. Θα χαρείτε βόλτες στα πλακόστρωτα δρομάκια ανάμεσα σε αρχοντικά  και αναπαλαιωμένα σπίτια με χρώματα βγαλμένα λες από την παλέτα ζωγράφου, βουτιές στα διάφανα νερά, στιγμές ανάπαυλας με ουζάκι και ταβλάκι, πανηγύρια με παραδοσιακό άρωμα. Και οι ντόπιοι, άνθρωποι που διακρίνονται για τη φιλικότητα και την έμφυτη ευγένειά τους, σεβάστηκαν τον τόπο τους και αντιστάθηκαν στον άναρχο τουρισμό.

Αξίζει να δείτε στη Χάλκη

Το Νημποριό
 Λουσμένα στο φως τα διώροφα και τριώροφα σπίτια του γραφικού οικισμού με τους χρωματιστούς τοίχους και τις κεραμοσκεπές, μοιάζουν με καραβάκια έτσι όπως είναι γαντζωμένα στο γιαλό.

Περιηγηθείτε στα σοκάκια και απολαύστε μυρωδιές από τους φούρνους που κάθε σπίτι διαθέτει για να ψήνουν ψωμί και τα περίφημα χαλκίτικα μακαρούνια που απλώνονται στον ήλιο, για να ξεραθούν. Ζητήστε από έναν ντόπιο να σας δώσει να δοκιμάσετε τα φραγκόσυκα, τα μοναδικά σε γεύση φρούτα που υπάρχουν παντού.

Δείτε την εκκλησία του Αγ. Νικολάου, του πολιούχου του νησιού, με το μεγαλόπρεπο καμπαναριό και το ξυλόγλυπτο τέμπλο και πάρτε μια ανάσα στην περίτεχνα στρωμένη αυλή του με τα παραδοσιακά «χοχλάκια» της θάλασσας. Σταθείτε για λίγο στο Δημαρχείο, ένα παλιό αρχοντικό, με το εξαιρετικής αρχιτεκτονικής πύργο του ρολογιού. Με τη βόλτα σας στο Νημποριό θα νιώσετε την καρδιά σας να κυριεύεται από γαλήνη και μια ανείπωτη χαρά.

Ονειρεμένες παραλίες της Χάλκης
 
Σε κάποιες παραλίες του νησιού μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια, σε άλλες να πάρετε το καΐκι από το Νημποριό. Ο Πόνταμος είναι η πιο πολυσύχναστη παραλία του νησιού με κατάλευκη αμμουδιά. Η Κάνια είναι μια γραφική παραλία με βότσαλο, όπως και το Γιάλι, η Φτενάγια και η Αρέτα που φημίζονται για τα γαλαζοπράσινα νερά. Η Τραχειά, η παραλία που βρέχεται από δύο θάλασσες, προσεγγίζεται μόνο με καΐκι.