| Το «resort» των αλγορίθμων: Η εμπορευματοποίηση της πίστης και το απρεπές κυνήγι των likes |
|
| Πέμπτη, 08 Οκτώβριος 2026 10:08 |
Το «resort» των αλγορίθμων: Η εμπορευματοποίηση της πίστης και το απρεπές κυνήγι των likesΤις τελευταίες ημέρες, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριάζει στην Αθήνα, θέτοντας στο τραπέζι —μεταξύ άλλων— την επιτακτική ανάγκη θέσπισης κανόνων για τη συμπεριφορά και την παρουσία κληρικών και εκκλησιαστικών προσώπων στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια κίνηση που δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως μια αναγκαστική αντίδραση απέναντι σε μια θλιβερή πραγματικότητα που έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από «εκκλησιαστικά» μέσα, επαγγελματικούς λογαριασμούς και ψηφιακές πλατφόρμες που, στο όνομα της ενημέρωσης, έχουν επιδοθεί σε ένα ανελέητο κυνήγι ακολούθων, views και likes. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι η σταδιακή εμπορευματοποίηση και των ίδιων των εκκλησιαστικών Πατέρων.
Αυτή η ψηφιακή βαβούρα έχει μετατραπεί σε μια βιομηχανία εντυπώσεων που δεν διστάζει να παραβιάσει ακόμα και την ιερότητα του αβάτου του Αγίου Όρους. Εκεί όπου για αιώνες κυριαρχούσε ο ησυχασμός, η προσευχή και η σιωπή, σήμερα γινόμαστε μάρτυρες απρεπών συμπεριφορών. Ξεχνάμε ότι στα προσκυνήματα οφείλουμε να πηγαίνουμε με το ταπεινό φρόνημα του Ασώτου, όπως μας διδάσκουν διαχρονικά οι Πατέρες της Εκκλησίας. Αντίθετα, ηλικιωμένοι άνθρωποι, που θα έπρεπε να βιώνουν την κατάνυξη του τόπου, μετατρέπονται ξαφνικά σε αυτοσχέδιους δημοσιογράφους και influencers. Με τα κινητά τηλέφωνα ανά χείρας, χωρίς καμία πνευματική ευλογία, καταγράφουν στιγμές, λες και επισκέφθηκαν κάποιο τουριστικό resort.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο προβληματική όταν αυτά τα βίντεο και οι λήψεις «κρατούνται» στα συρτάρια και δημοσιοποιούνται σε εντελώς άκαιρες χρονικές συγκυρίες. Η ετεροχρονισμένη προβολή τέτοιου υλικού αποδεικνύει ότι δεν εξυπηρετείται καμία πνευματική ανάγκη, παρά μόνο τα επικοινωνιακά γρανάζια των αλγορίθμων και το κυνήγι σκοπιμοτήτων.
Και εδώ γεννάται το μεγάλο, αμείλικτο ερώτημα: Αλήθεια, γιατί δεν εστιάζουν στη μεταφορά του ουσιαστικού έργου της Εκκλησίας και του Θείου Λόγου; Γιατί η πνευματική καθοδήγηση, η φιλανθρωπία, η στήριξη του πλησίον και το βαθύ νόημα του Ευαγγελίου αντικαταστάθηκαν από το «ακολούθησε με» στο TikTok και τα ψηφιακά «τάματα» για μερικά κλικς;
Η Εκκλησία έχει χρέος να μιλήσει στις καρδιές των ανθρώπων με την καθαρότητα του κηρύγματος, και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν έχει ανάγκη από influencers με ράσα ή ψηφιακούς μάνατζερ. Έχει ανάγκη από τη σιωπή που γεννά την προσευχή και την ουσία που γεννά την πίστη. Όλα τα άλλα είναι απλώς ένας θλιβερός θόρυβος σε έναν κόσμο που, αν συνεχίσει έτσι, δεν θα αλλάξει ποτέ.
Αφάνεια, Σιωπή, Ταπείνωση, Προσευχή.
#ορθοδοξια #αγιοορος #πιστη #influencers #internet
|